Cégvilág

Vízum nélkül nagyobb a kedv az USA-ba utazáshoz

A magyarok számára 2008 novembere óta teszi lehetővé az amerikai kormány, hogy vízummentesen utazzanak az USA-ba. A hatás már jól látszik, ennek nyomán ugyanis egy év alatt - hosszú évek óta először - ismét kétszámjeggyel, közel 16 százalékkal nőtt az oda utazók száma.

A budapesti amerikai nagykövetség kereskedelmi irodájának tájékoztatása szerint tavaly közel 49 ezren választották úticélul az Egyesült Államokat. Az idei számok további felfutást valószínűsítenek, amivel hamarosan elérjük a 2000.évi csúcsot a 60 ezret. A 2001. szeptember 11-én végrehajtott New York-i terrortámadás után részben az esemény kihatása, részben a szigorodó biztonsági szabályok miatt jelentősen visszaesett az odautazási kedv.

A mélypont 2003-ban volt, akkor alig több, mint 30 ezren mentek tőlünk Amerikába.

Jó tanácsok az Egyesült Államokba utazóknak!

A vízummentességi programhoz való csatlakozás óta az utazóknak az utazást megelőző 72 órán belül elegendő egy kérelmet benyújtani az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszeren(ESTA) keresztül. Az ESTA engedélyek két évig érvényesek.

A magyar utazási irodák tapasztalatai szerint a hazai turisták egyaránt kedvelik a keleti és a nyugati partvidéket. Előbbinél a legtöbben New York-ba és Floridába látogatnak, utóbbinál Kalifornia és a kaszinóvárost Las Vegast magában foglaló Nevada a sláger.

A magyar utazók alapvetően két csoportra oszthatók, első látogatókra és "törzsutasokra". Az előbbibe sorolhatók inkább szervezett túrát választanak, csoportos körutazást választanak. Floridát sokan választják egyhetes üdülési célpontnak, ahonnan hazaféle a többség megáll New York-ban 2-3 napra városnézésre és vásárlásra. A gyerekes családok kedvence a szórakoztatóparkokkal(Disney, Universal) teli Miami, vagy Orlando. Az első látogatók többsége visszatérést tervez az USA-ba más célpontokra. Az Amerikába utazó magyar turisták kedvelik a nemzeti parkokat, szorgos múzeum látogatók és szívesen hajókáznak a Royal Caribbean Cruise Lines hajóstársaság valamelyik "úszó szigetén".

A tehetős magyar fiatalok kedvelt célpontja házasságkötésre Hawaii és Las Vegas. Az üzleti célból az USA-ba utazó magyarok többsége egy héttel legalább meghosszabbítja kinttartózkodását, hogy kinti rokonokat látogasson meg, vagy egyszerűen új helyszíneket fedezzen fel.
Kint tartózkodásuk idejére a magyar turisták szívesen bérelnek autót, vagy használják a belföldi repülőjáratokat. Az általuk preferált szálláshelyek választéka is széles, beleértve a luxusszállodákat is. A tipikus magyar utazó átlagosan 10 napot tölt el az USA-ban és napi költése megközelíti a 200 dollárt.

Az Egyesült Államokba irányuló utazások további élénkítése céljából tavasszal Magyarországon is megalakult a helyi Discover America Committee, amelynek regisztrációja folyamatban van. A bizottságot az induláskor 22 helyi vállalat - utazási irodák, légitársaságok, hotelek stb. képviseli, de várják a további tagok jelentkezését.

vízummentesség ESTA utazás
Kapcsolódó cikkek