Cégvilág

57 milliárd forintot fizetnek az államnak a gyógyszergyártók

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adunk. Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke a gyártók helyzetéről beszélt a rendezvényen.

A szakértő elmondta: a gyógyszergyártók költik a forgalmuk legnagyobb részét kutatás-fejlesztésre. Kérdés, hogy mi ennek a hatalmas befektetésnek a hozadéka? Erre választ ad, hogy bizonyos daganatok esetében 95 százalék feletti az öt évet meghaladó túlélés. A jogos orvosi igények finanszírozása tehát nagy mértékben hozzájárul a túléléshez. Száz év alatt harminc évvel nőtt a várható átlag életkor, alapvető minőségi változások történtek a krónikus betegek életében is.

A további résztvevők megszólalásait itt megtekintheti

Ebből úgy tűnik, hogy minden rendben van, de ez nem igaz, mert az innovációban az elmúlt években változás történt. Míg a költségek meredeken emelkedtek, az újonnan bevezetett gyógyszerek száma stagnált vagy csökkent. A gyártóknak egyre szigorúbb hatósági elvárásoknak kell megfelelniük a gyógyszerek klinikai viszgálatainál, ezek pedig emelik a költségeket. Az innovatív szerek 20 év szabadalmi oltalmat kapnak, ez idő alatt kell megtermelni a fejlesztés költségét. Csakhogy az első évtized a fejlesztés jegyében telik, így ez az időtartam mintegy tíz évre csökken, hiszen érkeznek a generikus készítmények. Ez a rendszer nem tartható sokáig. Sok esetbe a gyártók gyakran nem tudják elfogadni az egészségbiztosító áltla ajánlott árat, ezért bizonyos készítmények nem kerülnek a hazai piacra.

A magyar gyógyszerár támogatási rendszer destruktív, csak nálunk léptettek érvénybe minden, más országban ismert, de külföldön csínján alkalmazott megszorító intézkedést. Idén 57 milliárdot fizet a kasszába a gyógyszeripar, ez a tb által támogatott gyógyszerforgalom 20 százaléka.  

jakab egészségügyi konferencia kassza gyógyszergyártó innovatív
Kapcsolódó cikkek