A Gazprom bejelentette, hogy romániai partnerével, a Transgaz S.A. vezetéki társasággal elkészítette a Déli Áramlat gázvezeték romániai szakaszára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt.



A Gazprom és a Transgaz 2010. október 13-án írt alá szándéknyilatkozatot a tanulmány elkészítéséről. Ehhez képest meglepően rövid idő alatt jutottak el  a tanulmány elkészültének bejelentéséig, ráadásul a beruházás fő paramétereit - nyomvonal, éves szállítókapacitás, költségek - nem fedtek fel. Viszont hangsúlyozták, hogy további vizsgálatokat érdemes végezni.

A romániai bejelentése mögött az állhat, hogy azzal Oroszország egy másik projekt kapcsán akar nyomást gyakorolni Bulgáriára, ahol a Déli Áramlat a még nem végleges tervek szerint partot érne. Igaz, hogy Bulgáriában hete már döntöttek a Déli Áramlat bulgáriai részéért felelős orosz-román projektcég megalapításáról, ám épp aznap Bulgária közölte: nem járul hozzá egy a területét is érintő, orosz hátterű olajvezeték megépítéséhez.

Emlékezetes, hogy néhány éve Románia és Bulgária versenyben volt azért, hogy melyik ország partján érjen a felszínre a Fekete-tenger mélyén lefektetendő Déli Áramlat. Később Románia neve lekerült a terítékről. 2010 elején újraindultak az orosz-román tárgyalások, s akkor a Gazprom befektetői számára készült prezentáció térképén megjelent egy romániai Déli Áramlat leágazás.

Oroszország 1979 óta szállít gázt Romániába, a tavalyi mennyiség 2,5 milliárd köbméter volt. Az két, 2030-ban lejáró, hosszú távú szerződés keretében zajlik. Románia ezen felül tranzitálja is az orosz gázt: Bulgáriába, Macedóniába, Törökországba és Görögországba. A múlt évben összesen 12,5 milliárd köbméter orosz gázt továbbított.