Cégvilág

A vezető kínai autógyártó GM-részvényeket vesz

Kína vezető autógyártója, az SAIC Motor Corp tőzsdei kibocsátáson keresztül megvásárolja az amerikai General Motors kisebbségi tulajdonát – tette közzé a kínai állami napilap. A vállalat a GM tőzsdei kibocsátásakor vesz részvényeket.

A kínai gyártó egyelőre óvatos: a lapértesülés szerint a GM mindössze egy százalékát vásárolja meg, mintegy 500 millió dollárért. A vállalat elnöke a múlt héten az Egyesült Államokban tett látogatást, hogy amerikai partnerével tisztázza a részleteket.  Az SAIC már korábban létrehozott egy GM-mel közös vegyesvállalatot.

A GM mintegy 13 milliárd dollár tőkét szeretne bevonni tőzsdei kibocsátással, amely a legnagyobb ilyen jellegű tőkebevonás az Egyesült Államok történetében. A vállalat vezetősége nem csupán a pénzügyi helyzeten kíván javítani, csökkenteni szeretnék az állami befolyást is. Az egyre növekvő veszteségek miatt ugyanis 2009 júniusában csődeljárás keretében állami igazgatás alá került.

A tőzsdei kibocsátás révén összesen 365 millió papírt bocsátanak ki, egyenként 26-29 dolláros áron. A GM 60 millió elsőbbség részvényt is eladásra kínál 50 dolláros papíronkénti áron. A múlt héten közzétett jelentés szerint a GM kétmilliárd dollár üzemi nyereséget termelt a harmadik negyedévben, két év erős veszteség után először lett nyereséges a detroiti gyártó.

részvény felvásárlás IPO gépjármű autó veszteség GM Egyesült Államok SAIC
Kapcsolódó cikkek