Cégvilág

Brinkmann professzortól Ross doktorig - Videó

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adunk. Boncz Imre, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke a kórházai gazdálkodás anyagi környezetéről besélt.

Boncz Imre, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke a kórházai gazdálkodás anyagi környezetéről szólva elmondta: három kórház típus ismert: a szocialista típus, a német rendszer, valamint az amerikai szisztéma.

A további résztvevők megszólalásait itt megtekintheti

A magyar kórházi palettán mindhárom típus megtalálható, Brinkmann professzortól Ross doktorig. A magyar egészségügyet a teljesítmény volumen korlát (tvk határozta meg. A rendszer nem örvendett nagy népszerűségnek, de az úgynevezett lebegő finanszírozás sem nyújtott megoldást, hiszen az kiszámíthatatlan volt a kórházaknak.

A finanszírozás esetében több, ellentétes elképzelés érvényesülhet. A tiszta teljesítmény finanszírozás a finanszírozóhoz helyezi a kockázatokat, így az OEP nem képes fizetni a túlzott teljesítményeket, amit a kórházak határoznak meg. A skála másik végén a tvk áll, amelyben az állam nem finanszírozza a limiten túli gyógyítási költéseket. Eközben az egészségbiztosítási járulékok már nem fedezik a rendszer működtetését. Tény az is, hogy az egészségügyi járulék csökkentésével tetemesen csökkent az Egészslégbiztosítási Alap járulékbevétele, amit az államnak kell kipótolnia az adókból.  

Boncz Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság konferencia
Kapcsolódó cikkek