Cégvilág

Éger: Lerabolnak minket a gazdag országok

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adunk. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a gyógyítók jövőképéről beszélt a rendezvényen.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egészségügyi dolgozók problémái; a túlzott leterheltség, az alacsony bérek évek óta változatlanok az ágazatban.

A további résztvevők megszólalásait itt megtekintheti

Ami a jelenlegi helyzetet illeti: a European Health Forum szakkonferencián elhangzott: 2020-ra 1 millió fős mukaerőhiány várható az európai egészségügyben. Ez a hiány pedig nem egyenletesen oszlik el a közösség területén belül, a gazdagabb államok lerabolják a szegényebb nemzeteket, így bennünket is.


Erre utal, hogy a közelmúltban Budapesten megrendezett állásbörze keretében a toborzócégek aggresszívan igyekeztek külföldre csábítani a magyar orvosokat. Ezt figyelembe kell vennie a döntéshozóknak. Utalt arra is, hogy a kötelező orvosi kamarai tagság - amit az előző kormányzatin ciklusban eltöröltek - elsősorban a társadalom érdeke, durván fogalmazva: fogyasztóvédelmi biztosíték. A magyar társadalmi berendezkedés fényében nem érdemes arról vitatkozni, milyen jogosítványokat kapnak a kamarák, hiszen a kezükben nincs a végső döntés meghozatalára alkalmas eszköz. Így a hatalom dönti el, mennyiben dönt a kamarák érdekében.

Eger egészségügy kamara orvosi
Kapcsolódó cikkek