Cégvilág

Elfogyhatnak Magyarországról az orvosok - Videó

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adunk. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a kormánynak a fiatal orvosokat érintő intézkedéseiről beszélt a rendezvényen.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: igaz ugyan, hogy mostanra megszűnt a rezidensek röghöz kötöttsége, több mint 70 százalék jelenleg a fiatal orvosok migrációs kényszere. Az utóbbi években megkérdőjelezték, hogy a fiataloknak joguk van-e a szakorvosi képzéshez, például felszámolták a fogszakorvosi képzés állami finanszírozását, holott ennek létjogosultsága egyértelmű.

A további résztvevők megszólalásait itt megtekintheti

Az idén 663 végzős 73 százaléka jelentkezett szakorvosi képzésre, mintegy 100 tűnt el a rendszerből. Ugyanakkor sokan évet halasztottak, hogy átvészeljék a bizonytalanságot. Papp Magor megköszönte az államtitkárság beavatkozását, amellyel megakadályozták a fiatal orvosik kivándorlását. Ám azt is elmondta: az idei végzősök 30 százaléka lépett ki a rendszerből, miközben 404 kezdő orvosi állást nem töltöttek be, Kelet-Magyarországon jelentős az orvoshiány. Az egyenlőtlenségeket csak többletbérezéssel lehet felszámolni, enélkül be kell majd zárni az olyan kórházakat, mint a mátészalkai. Az utolsó hetekben, hónapokban vagyunk, hogy meggátoljuk a fiatalok pályaelhagyását vagy külföldre távozását.

Nyilvánvaló, hogy elfogyhatnak Magyarországról az orvosok, mivel a statisztikákból látszik, hogy a kivándorlás folyamata felgyorsulhat. Ha a kormány nem változtat sürgősen, visszafordíthatatlan lehet a folyamat. A rezidensek javaslatot tettek az életpálya modellre. Ennek legfontosabb része a szakmai fejlődés biztosítása, valamint a kompetenciák tisztázása. Eszerint az általános orvosnak a diplomaszerzést követő öt évben kompetenciát kell biztosítani ahhoz, hogy önálló, háziorvosi ügyeleti tevékenységet tudjon ellátni, az egyetemi képzést ennek megfelelően kell átalakítani.

egészségügyi konferencia rezidens Papp Magor kórház
Kapcsolódó cikkek