Cégvilág

Gigaberuházást jelentett be a Volkswagen

Nem kevesebb mint 50 milliárd eurót fektet a Volkswagen konszern termelésének bővítésébe. A német gyártó nyolc éven belül a világ legnagyobb autóipari vállalatává szeretne válni, lekörözve a japán Toyotát.

A konszern középtávú befektetési programra 2015-ig összesen 51,6 milliárd euró összegű befektetést irányoz elő Németországban. Ebből 41,3 milliárd euró jutna a tárgyi beruházásokra, a fennmaradó 10,3 milliárd eurót pedig a fejlesztésre fordítják majd.

A konszern ezen kívül további 10,6 milliárd eurót fektet be kínai vegyes vállalatába. A tárgyi befektetések kétharmada - a felügyelő bizottság tájékoztatása szerint - a különféle márkák gyártása korszerűsítésére és bővítésére jut; Volkswagen a következő öt évben többek között új gyárakat is létesít.

Az N24 német hírtévé szerint a német konszern 2018-ig át szeretné venni a Toyota helyét, mint a világ első számú autógyártója. Az Oroszországban, Indiában és az Egyesült Államokban létesített új gyáraival pedig jelenleg eddig kevésbé aktív piacokra akar betörni.

A globális piaci értékesítés - ugyancsak 2018-ig - több mint tízmillió autóra nő, a 2009-ben regisztrált 6,3 millióról. 2010 október végéig a Volkswagen 5,98 millió autót szállított ki és ezzel 12,4 százalékkal túlszárnyalta a tavalyi azonos időszakban elért teljesítményt.

winterkorn Tiguan autógyártás Volkswagen Toyota beruházás kapacitásbővítés
Kapcsolódó cikkek