Cégvilág

Íme a magas olajárak nyertese

Oroszország legnagyobb magánkézben álló olajtársasága az OAO Lukoil Holdings kedden közzétett gyorsjelentése szerint az adózott eredmény a folyó üzleti év harmadik negyedében 37 százalékkal emelkedett előző év ugyanazon időszakához képest. A növekedést az egyre növekvő olajárak nyomták fel.

A részben az amerikai ConocoPhillips tulajdonában álló Lukoil a három hónap alatt 2,82 milliárd dollár nettó profitot termelt, amelyet elsősorban a folyamatosan dráguló olajáraknak tud be a vállalat. A bevétel 21 százalékkal 26,52 milliárd dollárra ugrott 2009 harmadik negyedévéhez képest.

Az olajtársaság szerint ugyanakkor az eredményre hatással voltak a növekvő kitermelési adók, és az emelkedő exporttarifák, valamint a szintén növekvő üzemi és szállítási költségek.

A Lukoil tavaly új stratégiát fogadott el, hogy megerősítse pénzügyi pozícióját, így elsősorban a magas hozamú projektekre koncentrál, amelyek a vállalat cash-flowját is emelik. Ennek köszönhetően az üzemi cash-flow eredmény 55 százalékkal 5,37 milliárd dollárra emelkedett a vizsgált időszakban.

z amerikai ConocoPhillips egyébként a nyáron jelentette be, hogy 2011 végére eladja teljes Lukoil-érdekeltségét. A 20 százalékos hányadból a harmadik negyedévben 7,6 százalékot, 3,44 milliárd dollárért maga a második legnagyobb orosz társaság vásárol vissza, és szeptemberig újabb 4 százalékra van opciója.

A ConocoPhillips 2009 októberében tette közzé, hogy 10 milliárdnyi eszköze eladására készül, a bevételből csökkenthesse a 2008-ben rekord szintre, 31,8 milliárd dollárra nőtt adósságait. Igaz, decemberben James Mulva elnök-vezérigazgató még stratégiai eszköznek, tehát nem eladónak nevezte a Lukoil hányadot, de márciusban cége már azt jelentette be, hogy 10 százalékra csökkenti az orosz cégben lévő részét.

eredmény profit Oroszország Lukoil ConocoPhillips olajtársaság Gazprom gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek