Cégvilág

Nőhet az áram ára

A következő 10-15 évben nem létesülnek akkora villamosenergia-termelő kapacitások az országban, mint amennyit a várható igények indokolnának.

Áram persze lesz elég, csak éppen az ára felszökhet, mert megnő az és későbbre tolódhat néhány rossz hatásfokú egység leállítása – jósolja Stróbl Alajos, az Erőterv Zrt. tanácsadója. A kilátásokat rontja, hogy a napokban a tulajdonos cégek (az MVM Zrt. és az RWE) letettek a mátrai erőmű 300 milliárd forintba kerülő szenes blokkjának megépítéséről, és a megújuló cselekvési terv legutóbbi, október végi változata sem kedvez a villamosenergia-előállítás stabil növekedésének.

A tervezet ugyanis a korábbinál kisebb ösztönzést adna a biomassza-alapú erőművek építésének – holott ezek tüzelőanyaga folyamatosan újraképződik –, és nagyobbat a szélerőműveknek, amelyek működésével viszont nem lehet biztonsággal tervezni. A megújulókon belül ismét nagyobb hangsúlyt kaphat a vízenergia hasznosítása, ami jó hír. Bár – mint Stróbl Alajos rámutatott – húsz éve ugyanúgy a Magyar Tudományos Akadémia hozott fel szakmai érveket a bősi erőmű ellen, mint most a vízerőmű-építések mellett.

„Az igaz, hogy 2025-re üzembe lehet helyezni a paksi atomerőmű új blokkját, de vajon mi lesz addig?” – veti fel a szakember. A 2025-ig történő áramellátásunkra vonatkozó, ma ismert számok ugyanis csak látszólag megnyugtatók, valójában hatalmas bizonytalanságokat rejtenek.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

áram kapacitás erőterv áramár RWE Stróbl MVM erőmű
Kapcsolódó cikkek