Cégvilág

Oroszországban is gyártana a Rába

Pintér István elmondta: noha a FÁK-országokban az átlagnál nagyobb a kockázat, a 2015-ig szóló stratégiai terv egy oroszországi gyártó bázis létrehozását is tartalmazza, valamint – piacvásárlási céllal – egy alacsony kockázatú, kisebb európai uniós gyár megvásárlása is szerepel a tervekben.

A harmadik negyedévben megindult a Rába Holding árbevétel-növekedése, ami a rendelésállomány alapján az év utolsó három hónapjában is folytatódhat – jelentett ki Pintér István, a társaság elnöke-vezérigazgatója. Pintér hozzáfűzte: a válság idején – az elmúlt évben – végrehajtott üzletfejlesztési erőfeszítések, valamint a Rába stratégiai piacain beindult növekedésnek köszönhetően a társaság árbevétele emelkedett.

A Rába járműipari Holding Nyrt. harmadik negyedéves árbevétele 9,2 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszakában elértet és 7,766 milliárd forintra rúgott. Miután a háromnegyedéves, 25,483 milliárd forintos árbevétel csak 0,3 százalékkal haladta meg a bázist, látható, hogy a harmadik negyedévre gyorsult fel a növekedés.

Az elmúlt negyedév jelentős sikereket hozott – emelte ki Pintér István, hiszen a GAZ csoporthoz tartozó nehézteherautó-gyár az Urallal kötött megállapodás révén az orosz piac egy új szegmensébe lépett a társaság.

Mint arról október végén beszámoltunk, a Rába Futómű Kft. és a GAZ csoporthoz tartozó Ural teherautógyár közti megállapodás révén még ebben az évben megkezdik a futóművek szállítását az orosz társaság legújabb, összkerékhajtású tehergépjárműveihez.

A nyugat-szibériai cseljabinszki régióban működő Ural vállalat évente 8000-9000 nem-közúti, nehéz tehergépjárműveket gyárt elsősorban olaj- és gázipari, építőipari, mezőgazdasági és katonai célú felhasználásra. A Rába futóműveit csőszállító járművekbe, nyerges vontatókba és dömperekbe beépítik, és a piaci felfutást követően az éves mennyiség elérheti az ötszázat.

A Rába Nyrt. konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 31,95 milliárd forint volt, 1,5 százalékkal kisebb a 2009 év véginél. A 12,55 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság saját tőkéje ugyanakkor 5,3 százalékkal 10,17 milliárd forintra mérséklődött. A nettó hitelállomány 10,7 milliárd forint volt az időszak végén, ami 1,5 milliárd forinttal kevesebb az év véginél.

negyedév Rába hitelállomány árbevétel mérleg főösszeg járműgyártó
Kapcsolódó cikkek