Cégvilág

Rekordbüntetés 24 dal letöltésért

Mennyi egy dal értéke? Egy minnesotai háziasszony az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy bíróságon tisztázza ezt a kérdést. Jammie Thomas-Rasset 24 szerzemény letöltéséért 1,5 millió dollár büntetést kell fizetnie. A szerzői jogok megsértése miatt a pénz a Capitol Records lemezkiadó cégnek ítélte a bíróság.

A négygyermekes anyuka dalonként 62,5 ezer dollárt fizet a kiadónak, amely igencsak tekintélyes összeget jelent, ahhoz képest, hogy a 24 szerzeményt mindössze 24 dollárért vásárolhatta volna meg az iTunes-on. A dalokat még 2006-ban töltötte le a Kazaa nevű internetes fájlcserélő oldalról. Az ügy azóta húzódik, jogerős döntés csak most született.

A lemezkiadó piac egyre keményebben veszi fel a kesztyűt az illegális zeneletöltőkkel szemben, amelyet Thomas-Rasset példája is mutat. Az első tárgyalás alkalmával – még 2007-ben – a bíróság 222 ezer dollár megfizetésére kötelezte a háziasszonyt, többek között Green Day, Aerosmith és Richard Marx dalok illegális letöltéséért.

Mivel a vádlott nem egyezett bele a döntésbe az ügy tovább vitelével csak rosszabbul járt, végül 1,5 millió dollár büntetést ítélt meg, amelyet Thomas-Rasset egyszerűen csak sokkolónak nevezett, s 54 ezer dollárra kérte a mérséklést.

Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) – amely a négy legnagyobb vállalatot tömöríti – üdvözölte a bíróság döntését, bár jelezték nem kérnek 1,5 millió dollárt a háziasszonytól. A szövetség közleménye szerint idén már felajánlották, hogy 25 ezer dollár kifizetésével véget vethetnek az évek óta húzódó eljárásnak, s Thomas-Rassetet felmentik, ám a nő visszautasította az egyezséget.

A nő jogi képviselője azt hangoztatja, hogy az ügy még nem zárult le és folytatják a harcot. Még ha Thomas-Rasset meg is nyeri a következő tárgyalást, az RIAA képviselői nem fogják hagyni, hogy a szerzői jogok megsértése pénzbüntetés nélkül maradjon, hiszen precedens értékű lehet a következő évtizedek számára.

tárgyalás szerzői jog bírság RIAA lemezkiadó
Kapcsolódó cikkek