Cégvilág

Újra hatósági áras lesz a földgáz

Hatósági ára lesz a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban a hazai kitermelésű és az import földgáznak, és a jelenlegi 1,2 milliárd köbméter helyett 600 millió köbméterre csökkenthető a biztonsági földgáz tartalék.

A parlament előtt lévő a földgáz biztonsági készletezéséről, valamint a földgázellátásról szóló törvények módosításának indoklása szerint ez az új földgáz-árszabályozás bevezetésének első lépése. Mint ismert, 2010 nyarán ármoratóriumot vezettek be azzal, hogy az addig tart, ameddig az új ármechanizmust kidolgozzák.

Az egyetemes szolgáltatásban a lakossági ellátás mértékéig beszerzett hazai termelésű vagy földgáz ára hatósági áras termék lesz. A törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy "az egyes ágazatokat terhelő ... különadót sem az egyetemes szolgáltatók, sem a földgázkereskedők nem háríthatják át a fogyasztókra. Ezt a törvényjavaslat szerint a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi és felhatalmazást kap a szankcionálásra is.

A biztonsági készlet mértékét a miniszter minden év január 15-ig rendeletben határozza meg. A beszerzés és értékesítés a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) feladata, mennyiségét és ütemezését pedig a miniszter rendelet szabályozza. Értékesítés esetén a miniszter határozza meg a módot, a mennyiséget és az értéket is, amely árnál olcsóbban nem lehet eladni. A készletértékesítést követő szabad kapacitásokat a szövetség értékesíti. A készlet mennyiségének mérséklése csökkentheti a fogyasztói árat - olvasható az indoklásban.

A törvénymódosítás szerint a földgáz-nagykereskedőnek és az egyetemes szolgáltatónak három napja lesz a törvény hatályba lépését követően, hogy módosítsa a köztük meglévő szerződést.

hatósági ár nagykereskedők gázár földgáz gáztörvény
Kapcsolódó cikkek