Cégvilág

Az "elhunyt" autó, ami miatt pereli a Toyota a GM-et - Fotó!

A Toyota kártérítési pert indít a General Motors ellen egy üzem, illetve egy modell termelésének leállítása miatt.

A Toyota 73 millió dolláros kutatás-fejlesztési költséget és további 365 millió dollár kártérítést követel a GM-en, miután 2009 augusztusában az amerikai konszern leállította a közösen kifejlesztett modell gyártását és később be is zárta az érintett gyárat.

Mint arról a The Wall Street Journal beszámol, a New United Manufacturinggal, a General Motorsszal közösen fenntartott vegyesvállalattal közösen dolgozta ki a kaliforniai üzemben a Pontiac Vibe-ot, de a modell a GM átalakításának áldozata lett. A GM végül a Pontiac, mint márka gyártását is leállította.

A GM tavalyi csődeljárása során kivonult a közös cégből is leállította a Pontiac Vibe gyártását. A cég 25 éves működés után szűnt meg, mivel a Toyota nem tudta egyedül tovább üzemeltetni, ezzel 4 500 állás szűnt meg Kaliforniában.

A Toyota közlése szerint megpróbáltak egyezséget kötni az ügyben a GM csődeljárását levezénylő szervezet ellen, de a tárgyalások nem jártak sikerrel, így a japán cég most a bíróság segítségével próbálja megszerezni az összesen 438 millió dollárnyi kártérítést.

per Toyota GM Pontiac kártérítés
Kapcsolódó cikkek