Cégvilág

GE: "Csak" 2 109 munkahely szűnik meg Magyarországon

Befejeződött az egyeztetés a GE Fényforrás üzletága és a munkavállalók képviselői között a 2009 októberében bejelentett két éves átszervezési program jövő évi lépéseiről.

Az előzetes terveknek megfelelően az elmúlt évben indított beruházásokkal, illetve a termelés átcsoportosításával sikerül megmenteni 461 munkahelyet, így az idén és jövőre mindösszesen 2 109 munkahely szűnik meg. A megállapodás értelmében a vállalat a kollektív szerződésben foglalt juttatásokon túl is támogatja az érintett munkavállalókat.

A munkavállalók képviselőivel és az illetékes munkaügyi központokkal szorosan együttműködésben, a vállalat minden egyes dolgozó jövőjéről személyre szabott szolgáltatási csomaggal gondoskodik. Az üzletág a termelés átalakítása után, 2011 végén is mintegy 6 000, míg az egész GE több, mint 11 000 munkavállalót foglalkoztat majd Magyarországon.

A fényforrásokra vonatkozó új energiahatékonysági előírások, a csökkenő volumen és a változó fogyasztói igények miatt a GE Fényforrás üzletága 2009. október 28-án ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. A globális átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok – a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek – gyártását.

Az eredeti átszervezési terv 2010-2011 során 2 570 munkahely megszűnésével számolt, ám a változó fogyasztói igények eredményeként  az egész régióban jelentősen megnőtt az igény az energiatakarékos halogén lámpák iránt. Így az elmúlt évben hozott intézkedéseknek, az elindított beruházásoknak, a termelés átcsoportosításának köszönhetően a GE Fényforrás üzletága 461-el csökkentette az eredeti tervet.

A jövő év során Nagykanizsán 706, Hajdúböszörményben 150, Zalaegerszegen 45 munkahely szűnik meg. Mint ismeretes, a termelési volumen többségét fénycsövek uniós betiltása miatt a GE Lighting 2011-ben bezárja a Váci Fényforrásgyárat, mely 2011-ben 135 fő elbocsátásával jár.

GE munkavállaló energiakarékos megszűnik átszervezés fényforrás üzletág munkahely
Kapcsolódó cikkek