Cégvilág

Ha a kínaiak már nem veszik az autót, mint a cukrot…

A Volkswagen és a PSA Peugeot Citroen részvényeinek árfolyama is erőteljesen csökkent, miután kiderült, hogy Kína szinte biztosan nem hosszabbítja meg az autóvásárláshoz kapcsolódó adókedvezményeket.

"A múlt évben levélben kérvényeztük a kormánynál a kedvezmények meghosszabbításán, úgy gondoljuk, ez nem lenne megfelelő lépés az idei évben" – fogalmazott Xiong Chuanlin, a Kínai Autóipari Szövetség alelnöke, aki szerint ennek megfelelően kétséges, hogy a jövő évben is jár majd adókedvezmény az autóvásárlás után, mivel a korábban meghirdetett program december végén lejár.

A Volkswagen elsőbbségi részvényei a hír hallatán 7 százalékot zuhantak, míg a PSA Peugeot Citroen papírjainak értéke 4,8 százalékkal csökkent, a több autóipari szektorban is tevékenykedő Continental pedig 6 százalékos mínuszba csúszott. A Volkswagen legnagyobb piaca jelenleg Kína, de a PSA és a Continental is dinamikusan fejleszt az ázsiai országban - tudósít a Bloomberg.

Kína számos adókedvezményt nyújtott az autóvásárlóknak, ezek közé tartozik a fogyasztási csökkentés az alacsony fogyasztású modellek esetében, a vidéki vásárlók kedvezményei, valamint a roncsautó program – ezek mindegyike véget ér decemberben. Peking tavaly felére, 5 százalékra mérsékelte az autóeladások után fizetendő adót, amelyet idén visszaemelt 7,5 százalékra, jövőre pedig ismét visszaáll a 10 százalékos adómérték.

Novemberben rekordot értek el az autóeladások az országban, 1,34 millió személyautó talált gazdára, ami 27 százalékos növekedés az előző évhez képest, ezért az iparági szakértők szerint már nincs oka fenntartani a kedvezményeket, hiszen a szektor növekedése messze felülmúlja a kormányzati célt. Más kérdés, hogy az utóbbi hónapok vásárlási rohama vélhetően annak is betudható, hogy a kínaiak előrehozzák a vásárlásokat, hogy még élni tudjanak az év végén törlendő kedvezményekkel. Az adókedvezmények megszüntetése a szakértők szerint elsősorban a kisautók eladását sújtja majd, a kategóriában akár 5 százalékos visszaesés is bekövetkezhet.

Volkswagen autóeladás Peugeot Citroen kínai adókedvezmény PSA
Kapcsolódó cikkek