Cégvilág

Késleltették az olcsóbb gyógyszereket? - Uniós razzia a gyártóknál

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy több gyógyszergyártó cég telephelyén hajtott végre előre nem bejelentett ellenőrzéseket azért, hogy kiderítse, az érintett vállalatok valóban hátráltatták-e az olcsóbb, generikus gyógyszerek bevezetését.

Egyelőre csak az AstraZeneca erősítette meg, hogy a héten több üzemében is jártak az EU illetékesei. A második legnagyobb brit gyógyszergyártó a Nexium nevű, eladásokat vezető szívgyógyszere kapcsán számíthat figyelemre - írja a WSJ.

Az EU azt gyanítja, hogy az európai cégek egy része önállóan vagy együttműködve tett lépéseket annak érdekében, hogy a riválisokat hátráltassa a generikus készítmények bevezetésében. Amikor egy szabadalmaztatott gyógyszer jogvédettsége lejár, a riválisok átvehetik a "receptet" és ugyanolyan hatású készítményeket hozhatnak forgalomba.

A gyártóknak ez komoly hátrányt jelent, mivel ezek a cégek jelentős összegeket invesztálnak a gyógyszerek kifejlesztésébe, aminek a megtérülése a generikus szerek megjelenését követően már nem biztosított.

gyógyszergyár Európai Bizottság generikus EU astrazeneca razzia
Kapcsolódó cikkek