Cégvilág

Közmédia: egy (k)alap alatt

Egy központi szervezet gyártja majd az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI tartalmait

Januártól a Magyar Televízió (MTV), a Magyar Rádió, a Duna Televízió, valamint az MTI tartalmait a Műsorszolgáltatási Alapból létrejövő, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kezelésében lévő Műsorszolgáltató Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) névre hallgató szervezet gyártja egységesen. Ez utóbbi átveszi azok alkalmazottainak nagy részét is – mindezt tegnap délben egy időben jelentette be hivatalosan a dolgozóknak a négy közszolgálati cég novemberben kinevezett vezérigazgatója. Az alap nemcsak a műsorgyártást veszi át, hanem január elsejétől a médiumok vagyonelemeit is kezeli. Az átszervezés után így az MTV, a Magyar Rádió és a Duna Televízió tulajdonképpen kis alkalmazotti létszámmal rendelkező megrendelő cég lesz. Azt még nem tudni, hogy hosszabb távon milyen lesz a munkaszervezés az MTVA-n belül, és hány fős létszámmal dolgozik a jövőben.

Az internetre felkerült Jónás Lászlónak, a Magyar Rádió vezérigazgatójának az alkalmazottaknak elmondott teljes beszéde, e szerint a változásokkal egy „egységes közmédiumot” építenek, amelyben azonban megmaradnak a saját arculatú, önálló intézmények. Ennek első lépéseként január elsejétől a közmédiumok vagyonelemeinek meghatározott köre (például ingatlanok, archívum, tárgyi eszközök) átkerül az MTVA-hoz, a átadásával párhuzamosan pedig a munkavállalók többsége is az alaphoz kerül – megfelelve a munkáltatói jogutódlás előírásának. Jónás László tájékoztatása szerint a jogutód változatlan juttatásokkal, jogokkal, kötelezettségekkel veszi át a dolgozókat, akiknek munkaviszonya „jogfolytonos” marad.

Az esetleges elbocsátásokra utalva elmondta, nem lesz „filézés és mészárszék”, eleinte minden marad a régiben, mindenki ugyanazt a tevékenységet folytatja, csak a munkáltató lesz más. Az Index ezzel szemben úgy tudja, az átszervezés után, jövőre drasztikus leépítés várható: az 1570 embert alkalmazó MTV munkatársai közül, a rádió ezerfős gárdájából és a Duna TV 520 fős stábjából legfeljebb 1200-an dolgozhatnak az új alapnál, az eddig 331 főt foglalkoztató MTI-nél pedig közel 200-an maradnak.

Arról, hogy a közmédiumokból konkrétan hányan kerülnek át az alaphoz és hányan maradnak a helyükön, illetve hogy hosszabb távon mekkora lehet az alkalmazotti létszám az MTVA-nál, a tegnapi bejelentések során nem igen hangzottak el konkrét számok. Egyedül az MTI-ben válaszolt a dolgozók kérdéseire Belénessy Csaba, az intézmény vezetője, aki szerint a távirati iroda körülbelül hetvenfős marad, a létszám fele újonnan érkezik a tévéktől és a rádióktól, leépítések azonban szerinte nem lesznek, a dolgozók nagy része az alaphoz kerül. Az Index tudósítása szerint a Duna Televízió munkatársainak azt mondták, májusig változatlan marad a tévé műsorstruktúrája, mindenki állásban marad, és ugyanaz a fizetést is kapja, mint eddig. Májustól várhatók leépítések, Ókovács Szilveszter szerint a dolgozóknak „meg kell felelniük az igényeknek, tehát aki eddig is jól dolgozott, ne aggódjon, de aki újságot olvasott, az félhet”.

A januártól induló rendszer működésével kapcsolatos kérdéseinkre az MTV közölte, az átalakulás után rugalmasabb lesz a struktúra, megszűnnek a közszolgálati médiumok közötti párhuzamosságok a műsoroknál is, és ennek eredményeként modernebb szervezet, korszerűbb feltételek és több forrás áll majd a műsorkészítés mögött. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőben a Magyar Televízió (és a többi közmédium) az alaptól rendeli meg a tartalmakat saját igényei szerint. „Ez a hírműsoroknál a kapacitások hatékonyabb működtetését jelenti majd. Ma egy eseményre négy stáb indul – az MTI és a rádió, a Duna TV és az MTV stábjai – négy autóval, négy riporterrel, legalább két operatőrrel, technikussal és így tovább. Az új rendszerben egy stáb megy majd egy eseményre – így a másik három közben máson tud dolgozni –, ám az általa felvett anyagot aztán a négy cég különböző platformon, más-más műfajban, a saját, önálló profilja szerint fogja használni.

A hírháttérműsorokat is az alap készíti majd, az MTV igényei alapján” – áll az MTV lapunknak adott válaszában. Véleményük szerint a normatív finanszírozás lehetővé teszi a csatorna számára, hogy ismét készüljenek értékes tévéjátékok, nívós dokumentum- és természetfilmek, jó minőségű gyermekműsorok, animációs és rajzfilmek, a vásárolt produkciók mellett újra lesznek-lehetnek saját gyártású műsoraik, a médiatörvény véleményük szerint megteremti erre a financiális hátteret. „Aki tud és akar dolgozni, annak munkája lesz, hiszen sok olyan műsort kell csinálni, amelyre eddig nem volt pénzünk és lehetőségünk” – mondta egy a Facebookon terjedő idézet szerint Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója.

Mindent átalakítanak

A Népszabadság már a múlt héten arról írt, hogy nagy átalakítás vár a közszolgálati médiára.

A lap szerint az átalakítás lényege, hogy a Magyar Rádióban, az MTV-ben és a Duna TV-ben a vezérigazgatóval együtt 49 dolgozó maradna, míg a többi, közel 3000 munkatárs átkerül a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz.

A lap írása szerint egyedül az MTI-nél maradhatnak ennél többen, mivel a hírügynökséghez tartozik a jövő évtől az összes közszolgálati médium hírgyártása. Az MTI működtetné a Magyar Rádió, az MTV és a Duna TV internetes oldalait is.

A lap szerint az átalakítás lényege, hogy a Magyar Rádióban, az MTV-ben és a Duna TV-ben a vezérigazgatóval együtt 49 dolgozó maradna, míg a többi, közel 3000 munkatárs átkerül a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz.

A lap írása szerint egyedül az MTI-nél maradhatnak ennél többen, mivel a hírügynökséghez tartozik a jövő évtől az összes közszolgálati médium hírgyártása. Az MTI működtetné a Magyar Rádió, az MTV és a Duna TV internetes oldalait is. -->

Magyar Televízió hírműsorok Magyar Rádió közmédiumok orbán-kormány
Kapcsolódó cikkek