Cégvilág

Negyvenöt év után indítanak újra egy bányát a Mecsekben

Évek óta példa nélkül álló beruházás hivatalos avatóját tartották a hét végén Nagymányokon. A Tolna megyei településen újra megnyitották a 45 évvel ezelőtt bezárt szénbányát. Az üzemeltetést végző Calamites Kft. vezetője, Verbőci József szerint az üzleti kockázat jóval alacsonyabb a mecseki fejtésen, mint egy mélybánya esetében.

Az ügyvezető szerint a termelés beindulása után négy hónap alatt lesz lehetséges az első 17 500 tonnát kitermeltetni, majd értékesíteni. A pécsi cég azonban úgy látja, az igazi nagy lehetőséget nem a nagymányoki telep, még csak nem is a reményeik szerint itt kialakítandó tanbánya tartogatja, hanem a néhány kilométerrel odébb fekvő Máza és Váralja melletti fejtés. Itt számításaik szerint 260-280 millió tonna szenet lehetne kitermelni – igaz, az engedélyeztetési eljárás után ezt várhatóan csak az évtized második felében kezdhetnék meg. Nem kérdés, hogy a beruházások javíthatják a munkaerő-piaci körülményeket a korábban még javarészt bányászatból élő területeken.

A nagymányoki polgármester optimistán nyilatkozott: azt reméli, a bánya újraindítása megoldhatja a kistelepülés foglalkoztatási problémáit. Verbőci József lapunknak árnyalta a képet; mint elmondta, a legtöbb munkát alvállalkozók végzik majd a várhatóan jövő tavasszal induló fejtésen.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

szén bánya szénbánya Mecsek Nagymányok
Kapcsolódó cikkek