Cégvilág

Nekiment a lapkiadóknak az Apple

Felbosszantotta a német kiadókat az Apple: nem kínálhatnak több kedvezményes iPad tábla PC-ket az újság előfizetésekhez – döntött a vállalat. A kiadók szerint a kaliforniai konszern eddig megbízható partnernek bizonyult, s nem értik miért éppen a karácsonyi ajándékvásárlási szezon előtt meszelte el a konstrukciókat az Apple – írja szerdai számában a Handelsblatt. Szakmai körök szerint az Apple iTunes-on keresztül akarja árusítani a lapok előfizetését.

Decembertől már nem kínálhatnak kedvezményes Ipad-eket a nagy németországi kiadók, az Apple ugyanis nem járul hozzá ahhoz, hogy például az egyébként nagy példányszámban elkelő Bild, vagy Welt éves előfizetéseihez a vevők olcsóbban vegyék meg az idén bemutatott tábla PC-t.

A lapkiadók szövetségének (BDZV) elnöke, Hans-Joachim Fuhrmann azt nehezményezte, hogy az Apple már korábban „áldását adta” a konstrukciókhoz, s most pedig visszakozik. Ez ugyanis nagy áldozat a kiadók részéről, sokan ugyanis karácsonyi ajándék gyanánt vásárolták volna az előfizetéseket az iPaddel, s a kiadók is hónapok óta a mobilverziók fejlesztésével foglalkoznak.

A Handelsblatt kereste az Apple-t is, ők azonban nem akartak nyilatkozni a lapnak. Szakmai körök szerint azért, mert a vállalat azon dolgozik, hogy az iTunes-on keresztül lehessen kizárólag újság előfizetéseket vásárolni iPad-re. A szolgáltatásba állítólag mintegy 30 millió dollárt fektett a Murdoch-féle News Corp. Konszern részeként működő The Daily napilap kiadója.

A Handelsblatt cikkéből kiderül, hogy a döntést a németországi kiadók egyelőre nem fogadták el, becslésük szerint ugyanis mintegy 200 ezer iPad került eddig forgalomba Németországban, a Bild és Welt mobilalkalmazásait eddig csaknem 280 ezer alkalommal töltötték le.

alkalmazás News Corp. Apple iPad Axel Springer kiadó tábla PC iPhone
Kapcsolódó cikkek