Cégvilág

Orosz szervezetben a Gas.hu

A legnagyobb orosz energetikai tömörülés felvette tagjai közé a magyar gázpiacra készülő Gas.hu Zrt-t, amelynek mielőbb meg kell állapodnia hasonló név alatt már szolgáltatást nyújtó EMFESZ-szel a névhasználatról.

Az Orosz Gáztársaság (RGO) tagjai közé választotta a Gas.hu Gázkereskedő Zrt-t, áll a ciprusi kézben lévő, magyarországi vállalat közleményében.

 Az RGO-t 2001 májusában hozták létre, tagjai között földgáztermelő és szállító társaságok, regionális elosztó és értékesítő szervezetek, kutatóintézetek, kohászati, építőipari és vegyipari vállalatok is találhatók. Az orosz földgáz több mint 97 százalékát az RGO tagvállalatai termelik ki. Felvételét a magyar társaság úgy értékeli, hogy az az RGO bizalmát tükrözi.

A közlemény kiemeli, hogy az RGO megalakítása óta hatékony együttmuködést biztosít a földgázzal foglalkozó vállalatok és szervezetek, a törvényhozó és végrehajtó hatóságok, valamint a nemzetközi szervezetek között. Az RGO elnöke Valerij A. Jazev, az orosz Duma alelnöke. Alelnökei Oleg F. Zsilin és Golubjev Valerij Alekszandrovics, a Gazprom ügyvezető bizottságának alelnöke. A közlemény szerint a Gas.hu az első első magyar vállalat, amelyet az RGO tagjai közé felvett.

Meg kell állapodni a névhasználatról

A Gas.hu Zrt. december elején nyújtotta be gázkereskedelmi engedélykérelmét a Magyar Energia Hivatalhoz, hogy a közelmúltban megváltozott jogszabályi és piaci feltételek mellett a gyakorlatban is alkalmazza a földgáz szabadpiacon az elmúlt években már sikeresnek bizonyult gázkereskedelmi modellt.

Engedélykérelme alapján jó eséllyel már rendelkezik gázszállítóval, abból kiindulva pedig, hogy a nevéhez hasonlóhoz levédett néven már fut egy szolgáltatás Magyarországon, vélhetőleg valamilyen megállapodást kell majd kötnie a gas.hu versenypiaci konstrukciót kínáló EMFESZ Kft-vel.

Engedélykérelme alapján jó eséllyel már rendelkezik gázszállítóval, abból kiindulva pedig, hogy a nevéhez hasonlóhoz levédett néven már fut egy szolgáltatás Magyarországon, vélhetőleg valamilyen megállapodást kell majd kötnie a gas.hu versenypiaci konstrukciót kínáló EMFESZ Kft-vel. -->

RGO duma gas.hu Gazprom
Kapcsolódó cikkek