Cégvilág

Qantas: Használhatatlan hosszú utakra az Airbus A380

Az ausztrál légitársaság közölte, hogy a jövőben nem az Airbus A380-na repül Los Angelesbe, mert a motorhiba kapcsán elrendelt módosítás nyomán nem éri meg számára a superjumbo használata ezen az útvonalon.

A Qantas a hajtóművet gyártó Rolls-Royce hivatalos közleményére hivatkozva szögezte le, hogy a cég számára nem gazdaságos az Airbus használata a kulcsfontosságú Los Angeles-i útvonalon.

A Rolls-Royce ugyanis az Airbus korábbi kényszerleszállási ügye kapcsán elrendelte, hogy a légitársaságok ne használják ki a hajtómű maximális tolóerejét. Ez a Qantas szerint azt jelenti, hogy a 470 fő befogadására képes óriásgép mindössze 80 utast szállíthatna Los Angelesbe, ez pedig nem gazdaságos.

A Qantas már benyújtott a bírósághoz a szükséges dokumentumokat azért, hogy biztosítsa, hogy hozzájut a megfelelő összegű kártérítéshez. A cég szóvivője az AFP-nek úgy nyilatkozott: szeretnének egyezségre jutni a Rolls-Royce-szal és elkerülni a pereskedést, ugyanakkor a kártérítés összegéről nem nyilatkozott.

Az ausztrál légitársaság mind a hat Airbus A380-as gépét parkolópályára tette, miután a múlt hónapban az egyik repülője kényszerleszállást hajtott végre a hajtómű meghibásodása miatt. Az esetet követő nyomozás kiderítette, hogy tervezési hiba okozta a balesetet, amely olajszivárgást okozott a hajtóműben. A Rolls-Royce jelenleg az esetleg hibás részegységek cseréjén dolgozik.

Airbus Rolls-Royce kényszerleszállás Qantas los angeles hajtómű
Kapcsolódó cikkek