Cégvilág

Soron kívül kap gyorssegélyt a BKV

Soron kívül folyósítja az állam a BKV rendkívüli, 12,5 milliárd forintos támogatását az idei költségvetés általános tartalékából. A kormány november 10-i ülésén döntött arról, hogy átutalja a BKV-nak azt a 7,5 milliárd forintot, amire még a Bajnai-kabinet tett ígéretet Budapest akkori vezetésének, emellett pedig biztosítja az 5 milliárd forintos hitelgaranciát a fővárosnak – írja a HírTV internetes kiadása.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány felhatalmazta a nemzetgazdasági minisztert, hogy vállaljon száz százalékos, egyedi állami kezességet a fővárosi közlekedési vállalat és annak ügyleti kamatainak visszafizetésére. Korábban a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége sztrájkot fontolgatott, ha nem kapják meg az ígért támogatást.

Nem lesz jegyáremelés januártól a BKV-nál - jelentette ki szerda reggel a közrádióban György István. A főpolgármester-helyettes azt mondta: már az előző drágítás sem hozta meg a várt bevételt, ezért nincs értelme a további emelésnek. A politikus megerősítette, hogy átalakítják a BKV-t: az összes közlekedés-szervezési feladat a Budapesti Közlekedési Központhoz kerül, míg a buszjáratok működtetését kiszervezik.

Mint ismeretes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) már novemberben közleményt adott ki arról, hogy az állam nem hagyja magára a csőd közeli állapotba került Budapesti Közlekedési Vállalatot (BKV).

mng Budapest tőkeinjekció BKV szakszervezet gyorssegély főpolgármester Tarlós István
Kapcsolódó cikkek