Cégvilág

1004 autót érint itthon a Toyota visszahívás - Részletek

A Toyota japán autógyár közel 1,7 millió járművet hív vissza világszerte, üzemanyagszivárgás veszélye miatt.

A járművek közül 1,2 millió modellt Japánban, 421 ezer gépkocsit pedig a külpiacokról rendel vissza a Toyota. A japán közlekedési miniszter szerint az intézkedést az indokolja, hogy kisebb repedések jelenhetnek meg az üzemanyagot továbbító csövekben, ez pedig szivárgást idézhet elő – jelenti a BBC. A visszahívás az Avensis, valamint a Lexus márka egyes modelljeit érinti.

Eddig nem jelentettek baleseteket a meghibásodás miatt - közölte a Toyota. Az autógyár szerint Japánban 140 bejelentés született a problémáról.  A meghibásodott gépkocsik tulajdonosait postai úton értesítik a teendőkről. A Toyota az utóbbi másfél évben mintegy 12 millió autót hívott vissza. 

Ugyanakkor a hét elején a japán autógyár közölte, hogy globálisan 8,42 millió járművet értékesített, megelőzve ezzel a General Motorst, amely 8,39 autót adott el, és így továbbra is a világ legnagyobb autógyára.

Magyarországon 925 Avensist és 79 Lexus IS250 típusú autót érint a visszahívás – mondta el lapunknak a Toyota Motor Hungary PR-vezetője. Varga Péter hozzátette: Európában még egy esetben sem jeleztek ilyen típusú meghibásodást. Mint mondta, hamarosan megkezdik az érintett tulajdonosok értesítése, egyelőre nem tudni, hogy mikorra fejeződhet be az alkatrészcsere Magyarországon. Varga Péter szerint a javítás nem hosszadalmas művelet, a szerviz idejét csak az növeli meg, hogy némi szerelésre van szükség ahhoz, hogy az érintett alkatrészhez hozzáférjenek.

Érintett modellek külföldön és Magyarországon*

Toyota Avensis* – 2000 júliusa és 2008 szeptembere közötti gyártmányok
Lexus GS300/350 – 2006 és 2007 közötti gyártmányok
Lexus IS250* – 2006 és 2009 eleje közötti gyártmányok
Lexus IS350 – 2006 és 2008 eleje közötti gyártmányok

üzemanyagszivárgás visszahív baleset Toyota visszahívás autógyár
Kapcsolódó cikkek