Cégvilág

A cafeteria él és virul! Mit választanak a cégek idén?

Egyelőre még nem zárult le minden cégnél a cafeteria-nyilatkozatok leadási határideje, azonban a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató kkv szektorban a béren kívüli juttatások kis mértékű növekedésére lehet számítani.

A kkv vezetők körében végzett decemberi felmérés szerint újra növekedést mutat a cafeteria-juttatást nyújtó cégek aránya. Mint hosszú évek óta mindig, most is az étkezési hozzájárulást és a közlekedési költségtérítést tervezik nyújtani legtöbben az alkalmazottaknak– mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

December elején 700 kkv vezetőt kérdeztek meg arról, a következő egy évben hogyan alakulnak cégénél a béren kívüli juttatások. Bár a felmérés idején a cafeteria-rendszer idei változásai még nem voltak teljes körűen ismertek, a válaszok azt mutatják, hogy idén növekedhet a béren kívüli juttatások nagysága, mivel a tavaly év eleji 54 százalékos mélypontról 63 százalékra nőtt azoknak a cégeknek az aránya, akik valamilyen juttatást nyújtanak majd ebben az évben a dolgozók számára – mondta el a kkv szakember.

A béren kívüli juttatásokon belül egyértelműen az étkezési hozzájárulás a legfontosabb elem: a megkérdezett vezetők válaszai alapján a kkv-k 45 százaléka nyújtja majd a munkavállalók számára ezt a juttatási formát, az ipari, építőipari cégeken belül pedig még magasabb, 56 százalék ez az arány. Közlekedési költségtérítést – amely a második legnépszerűbb cafeteria juttatási forma – idén a kkv-k 31 százaléka tervezi nyújtani dolgozóinak. Ennél az elemnél a középvállalatok aránya kiugró, közülük durván minden második cég számol ezzel a juttatási formával. Minimális csökkenéssel ugyan, de őrzi harmadik helyét az üdülési csekk (17 százalék), illetve felzárkózott hozzá a pénzbeli jutalom is, amelyet szintén a kkv-k 17 százalék-a tervez nyújtani dolgozóinak.

Béremelés vagy cafeteria? Számolja ki itt!

A magánnyugdíjpénztárakat érintő változások rányomták bélyegüket a cafeteria-rendszer keretében nyújtható nyugdíjpénztári befizetésekre is, hiszen az elmúlt időszakhoz képest itt történt a legnagyobb csökkenés: 19-ről 11 százalékra csökkent az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést nyújtani tervező vállalkozások aránya.

Mint arról beszámoltunk, az idén ismét átalakult a béren kívüli juttatások rendszere; jó hír, hogy a juttatások adótartama csökkent, a korábbi 25 százalékról 19-re apadt. Az egyes elemek adózása között azonban komoly különbségek lesznek. Továbbra is adómentes lesz a vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a védőoltás, évi 50 000 forintig a sportrendezvényre szóló belépőjegy vagy bérlet. Az utazási bérlet, az üdülési csekk és az étkezési utalvány után a 16 százalékos személyi jövedelemadót kell befizetni. Az internetszolgáltatások igénybevételével kapcsolatban több változás is van: értékhatárhoz kötötten adókötelessé vált, illetve nemcsak a saját, hanem a munkavállalóval közös háztartásban élő közeli hozzátartozó nevére szóló számla is téríthető. Utalvány juttatása esetén legfeljebb három hónapon belül utólagosan a számlákkal is el kell számolni.

közlekedés béren kívüli juttatás felmérés cafeteria ékezés kkv magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek