Cégvilág

A felére sem elég az Aeroviva vagyoni biztosítéka

Végleges számokat még mindig nem tudni, de már most látszik, hogy kevés lesz a tavaly év végén csődbe ment Aeroviva közel félmillárdos vagyoni biztosítéka. A cég csődje ügyében rendőrségi eljárást is folytatnak.

Eddig 1008 kárbejelentés érkezett a vagyoni biztosítékot kezelő QBE-Atlasz Biztosítóhoz. Ez összesen 2389 utast érint - közölte a Turizmus Online-nal Horváth Péter a biztosító értekesítési igazgatója. A kárigény már most meghaladja az egymilliárd forintot, így a jelen állás szerint is 50 százalék alatt marad a megítélhető kártérítések mértéke - tette hozzá Horváth.

Az Aeroviva csődje miatt január elején indult rendőrségi eljárás. A VII. kerületi kapitányság akkor okirathamisítás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A helyzet azóta bonyolódott; jelenleg a rendőrségi eljárás jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folyik. A tettes szintén ismeretlen, folyik a tanúk meghallgatása.

Az Aeroviva Holidays december 21-én honlapján közölte, hogy megpróbálták elkerülni a csődöt, ám ez nem sikerült. A társaság vagyoni biztosítéka 494 millió forint, ebből az összegből elsődlegesen az utazás megkezdése után szükséghelyzetbe került utasokért teendő intézkedések, valamint a kényszerű kinntartózkodás költségeit kell fedezni. Ha ezek után maradt volna a biztosítékból, akkor abból kártalaníthatják azokat az utasokat, akik csak később indultak volna, de befizették a részvételi díjat vagy az előleget az utazási irodának.

Csak az első két nap 400 károsult jelentkezett.

turizmus vagyoni biztosíték QBE Atlasz idegenforgalom csőd aeroviva kártalanítás utazási iroda
Kapcsolódó cikkek