Cégvilág

A gyártó bedőlt, itthon nem találtak dioxinos tojást

A dioxinbotrányt előidéző takarmánygyártó német cég fizetésképtelenné vált. Eközben a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára közölte, hogy Magyarországra nem érkezett dioxinos tojás

A Harles & Jentzsch fizetésképtelenséget jelentett be, ezt megerősítette az Itzehoe-i tartományi bíróság szóvivője az N24-nek. A friss jelentések szerint a németországi dioxin botrányban érintett takarmánygyártó vállalat már tavaly márciusban is adott el szennyezett termékeket. Schleswig-holsteini tartományi gazdasági minisztérium adatai szerint a Harles & Jentzsch a cég székhelyén, Uetersenben hosszabb időn át rendszeresen állított elő és szállított ki dioxinnal mérgezett zsírokat, amit aztán a takarmányba kevertek. Ugyanakkor az alsó-szászországi Böselben lévő, a cég tulajdonában lévő illegális keverőüzem még erősebben szennyezett árukat dobott piacra

Eközben továbbra sem világos, hogy a tojáson kívül került-e más fertőzött termék, például sertéshús a németországi szupermarketekbe, vagy húsboltokba. Ami biztos, hogy több ezer baromfit és sertést már levágtak, mivel a közelmúltban a csirketáp mellett a disznóknak szánt takarmányban is került dioxinos zsír.

Eközben Kína is betiltotta német sertéshús és tojás importját. Az erről szóló pekingi közlemény szerint a kínai hatóságok megvizsgálnak minden Németországból érkező szállítmányt, amelyet a tilalom életbe léptetése előtt indítottak útnak, hogy megállapítsák, biztonságosak-e a termékek. A német agrárminisztérium szerint az ország tavaly 7 ezer tonna sertéshúst exportált Kínába, közel 6 millió euró értékben.

Az országaiba viszont a kivitel értéke közel 4 milliárd euró volt. Fertőzött termékeket találtak már Nagy-Britanniában, és Hollandiában is. Ugyanakkor Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára ma közölte: Magyarországra nem érkezett dioxinnal szennyezett tojás.

Hozzátette: Németországból a tojás szállítása folyamatos, amit azonban az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek a boltokban találtak, és megvizsgáltak, minden esetben negatív eredményt mutattak.

A laboratóriumi vizsgálatok elvégzése is azt igazolta, hogy Magyarországra nem került dioxinnal szennyezett tojás. Az államtitkár megjegyezte: a magyar laboratóriumokban nemcsak tojást, hanem marha- és sertés-, valamint csirkehúst is vizsgáltak, amelyek ellenőrzése szintén negatív eredményt mutatott, tehát nem találtak bennük dioxinszennyezést.

Kardeván Endre hangsúlyozta: Németország azon térségéből, amelyet a dioxin-botrány érintett, Magyarországra nem került sem szennyezett áru, sem szennyezett takarmány. Ezt a német főállatorvos is megerősítette - tette hozzá. Az államtitkár jelezte egyben azt is: az elővigyázatosság továbbra is indokolt, ezért az ellenőrzéseket a dioxinszennyezéssel kapcsolatban tovább folytatják a hatóságok, amíg a botrány véglegesen el nem csitul.

 

fizetésképtelen takarmány tojás Magyarország minisztérium dioxin
Kapcsolódó cikkek