Cégvilág

Az Európai Bizottság konkrét kifogásai a magyar médiatörvénnyel szemben

Az Európai Bizottság aggódik és kétségei vannak a január elsején éltebe lépett magyar médiatörvénnyel kapcsolatban - írja a Die Presse.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Olivier Bailly szóvivő ezt ma jelentette be. Arról is beszámoltunk, hogy Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, médiaügyekért felelős biztos karácsony előtt levelet írt a magyar kormánynak az ügyben, a törvény részletes szövegét kérve.

A magyar kormány válaszában amellett érvelt, hogy szerinte a törvény nem ellentétes az európai jogszabályokkal, de amint lehet, küld egy részletes választ is. Ezt a napokban várja a Bizottság, amelynek tagjai pénteken találkoznak a magyar kormány képviselőivel.

Kroes szerint a magyar médiatörvény ellentétes a 2007 május 24-én elfogadott Audiovizuális Médiaszolgáltatásokról szóló EU-direktívával. Igaz, a magyar kormány ezt az előírt két év alatt sem ültette át a magyar jogba, amiért tavaly júniusban 11 másik ország mellett Magyarországot is megrótta.

A biztos másik kifogása az, hogy az EU alapjogi chartájának 11. paragrafusa szerint pedig (1) mindenkinek joga van véleményének kinyilvánításához, és a szabad információszerzéshez, mindenféle hatóság beavatkozása nélkül, tekintet nélkül a határokra, valamint (2) tiszteletben tartja a média szabadságát és a sokszínűséget.

Európai Bizottság média Kroes médiatörvény
Kapcsolódó cikkek