Cégvilág

Az Opel a "mi autónk" - A legnépszerűbb modellek itthon

A Datahouse autópiaci adatai szerint az előző év utolsó hónapjában a személyautó és kishaszonjármű kategóriában Opelből fogyott a legtöbb, míg a korábban kedvencnek számító Suzuki csak a tizenharmadik helyre került.

A személygépkocsi piac továbbra is gyengélkedik, ezt jelzi, hogy 2010 decemberében 9,8 százalékkal kevesebb autó kelt el, mint az előző év azonos időszakában.

A kishaszonjármű szektor viszont jobban teljesített, hiszen 25,7 százalékos emelkedtek az eladások a Datahouse adatai szerint. Az utóbbi kategória sem tudta azonban pluszba lendíteni az autókereskedelem egészét, így decemberben 3,1 százalékkal kevesebb személy- és haszonjármű kelt el, mint tavalyelőtt ilyenkor. Mi több, az év egészét tekintve még gyászosabban fest a kép: 2010 januárjától decemberéig 27,8 százalékkal kevesebb személyautó és 13,6 százalékkal kevesebb kishaszonjármű talált gazdára.

Mindez azt jelenti, hogy a tavalyi évben mindössze három olyan hónapot tudhatott maga mögött az autókereskedelem, amikor az eladások száma felülmúlta a 2009-es teljesítményt. A szeptembertől novemberig tartó fellendülést decemberben ismét mínuszba csúszott a szektor.

Ami a márkákat illeti, 2010 decemberében Opelből kelt el a legtöbb. A német márka 818 kocsit értékesített itthon, ami több mint 88 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. Ezzel az Opel 15,82 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. Második helyen a Ford, 599 darabos eladással és 11,59 százalékos piaci részesedéssel, az amerikai cég gyengébben teljesített, mint 2009 decemberében.  A "bronzérmes" a Renault, 471 eladott autóval, ami szintén több mint 81 százalékos növekedés 2009-hez képest.

Nagyot esett viszont a negyedik Volkswagen, hiszen csaknem 20 százalékkal kevesebb autót adott el, mint tavalyelőtt. A Skoda viszont menetel; 56 százalékot erősített a cseh márka, ami 361 eladott autót jelent decemberben. A további helyezettek a hatodik Peugeot, majd a Fiat, a Toyota, a Citroen, a top tízes listát pedig az Audi zárja. A Suzuki csak a tizenharmadik helyet foglalja el a listán, az "esztergomi márkából" 2009-ben még több mint ezer darabot értékesítettek, az előző év decemberében viszont alig több mint száz Suzuki talált gazdára itthon.

Audi Ford Suzuki személyautó Renault kishaszonjármű értékesítés Opel
Kapcsolódó cikkek