Cégvilág

Éjjel-nappal hívható patika-segélyvonal indult Ausztriában

Ausztriában január 1-jén indították el a patika-segélyvonalat, amelyen a legközelebbi nyitva tartó gyógyszertárról vagy a készítmények mellékhatásáról lehet érdeklődni. Bécsben akár házhoz is viszik a gyógyszereket.

Az éjjel-nappal hívható patika-segélyvonalat az Osztrák Gyógyszerész Kamara indította el az Egészségügyi Minisztérium támogatásával. Az első tíz nap alatt hatszáz segélyhívást kaptak, elsősorban a legközelebbi nyitva tartó gyógyszertárról érdeklődnek az emberek. Ha kell, a segélyvonal munkatársai még útvonaltervet is adnak a keresett patikához.

A vakok és gyengénlátók inkább a gyógyszerek adagolására, mellékhatásokra kíváncsiak, mivel ők nem vagy csak nehezen tudják elolvasni a készítményekhez mellékelt betegtájékoztatókat. Ausztriában 318 ezer tartósan látássérült ember él, az ő számukra óriási segítség az év elején elindított segélyvonal.

Ausztriában összesen 1 280 gyógyszertár van, amelyek hetente átlagosan 50 órát tartanak nyitva. Hétvégente és ünnepnapokon 330 patika tart ügyeletet, ők egyenként átlagosan kétszáz beteget szolgálnak ki.  Bécsben egyre több gyógyszertár vállalja, hogy egészen a beteg ágyáig viszi a gyógyszert. Az egyre népszerűbb szolgáltatás díja – az osztrák főváros közigazgatási határán belül – 7 euró. A megrendelt készítményt futárszolgálat viszi házhoz, egy órán belül. Amennyiben a recept a beteg otthonában van, a futárszolgálat először a pácienshez megy, aztán kiváltja a receptet, majd a felírt készítményt elviszi a beteg lakására.

segélyhívás gyógyszertár betegtájékoztatás Bécs patika segélyvonal Ausztria
Kapcsolódó cikkek