Cégvilág

Elvehetik az EMFESZ engedélyét, a cég nem értesült a döntésről

Van is 150 millió dollárja az EMFESZ-nek, meg nincs is - Lapértesülés szerint felfüggeszthetik a cég engedélyét.

Góczi István, a cég ügyvezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, nem tud a felfüggesztésről, pedig hétfőn tárgyal a hivatallal. Átmenetileg felfüggeszti a több mint 350 ezer fogyasztót ellátó gázszolgáltató EMFESZ Kft. engedélyét a Magyar Energia Hivatal – a Magyar Nemzet információi szerint. A társaság az elmúlt napokban már nem tudott piaci gázforráshoz jutni, és tegnap óta az FGSZ Földgázszállítótól sem kap már fűtőanyagot tartozása miatt. Január 12-től kilencven napon át nem fogja tudni ellátni ügyfeleit az EMFESZ Kft., ugyanis kereskedelmi engedélyét erre az időszakra információink szerint felfüggeszti a Magyar Energia Hivatal (MEH). A vonatkozó rendelet értelmében a társaság fogyasztói ekkor sem maradnak gáz nélkül, ugyanis az energia hivatalnak ilyen esetekben ki kell jelölnie egy vagy több szolgáltatót az érintett fogyasztók szünet nélküli kiszolgálására.

Közleményben reagált az EMFESZ Kft. korábbi tulajdonosát ellenőrző Firtas csoport (GDF) azokra a magyar sajtóhírekre, amelyek szerint a gázkereskedőnek pénzügyi problémái vannak, s amelyek miatt jelentős kintlévőségei mellett nagy összegekkel tartozik a cég a költségvetésnek, gázszállítóinak, a regionális gázelosztóknak és másoknak.

A közlemény - egyebek mellett – arra emlékeztet, hogy az EMFESZ 2009 januárja és áprilisa között átvett 150 millió dollár értékű gázt, amit nem fizetett ki. Mint beszámoltunk, az EMFESZ-nek akkor jogszerűen nem volt kinek fizetnie, később pedig arra hivatkozva tartotta vissza a pénzt, hogy saját magának is követelései vannak az GDF egyes cégeivel szemben, s szerinte mindezt egy tételben kell rendezni. Rendezés persze nem történt.

Akármi is a magyarázat, a közlemény szerint az EMFESZ-nek legalább 150 millió dollár cash-sel kell rendelkeznie. Az EMFESZ-nél erre reagálva a Világgazdaság Online-nak elmondták, hogy ezen összegből jelenleg is 110 millió dollár forog a cégben. Arra is emlékeztettek, hogy a Mabofinak egy több mint 50 millió dolláros kölcsönt 2010 december 31-ig kellett volna visszafizetnie. Ha megtette volna, most nem lenne likviditási gondja az EMFESZ-nek.

emfesz GdF Mabofi
Kapcsolódó cikkek