Cégvilág

Ice-T trágársága mégsem ártott a gyerekeknek

A Médiatanács felmentette a Tilos Rádiót az Ice-T száma kapcsán indított eljárásban – olvasható a Médiatanács blogján. ma megtárgyalta az elhíresült Ice-T ügyet. Kezdjük rögtön a végével, magával a határozattal.

A határozat szerint „a Tilos Rádió nem sértette meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény rendelkezéseit, ezért a Médiatanács a vele szemben indított közigazgatási eljárást megszünteti”.

Mint ismeretes, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság azért indított vizsgálatot, mert a Tilos Rádió szeptember másodikán délután előzetes figyelmeztetés nélkül leadott egy Ice-T számot, amely a hatóság szerint káros a kiskorúak pszichikai, erkölcsi és szellemi fejlődésére.

A Médiatanács a bejegyzés szerint az ORTT-hez hasonlóan nem kizárólag hivatalból indítja eljárásait, hanem magánszemélyektől érkező panaszokra is köteles eljárni, s az Ice-T-ügyben is gyakorlatilag ez történt.

„A Médiatanács november 3-i ülésén megtárgyalta a panaszt, és a döntések előkészítéséért felelős hivatala javaslatára úgy határozott, hogy megbízza a Monitoring Szolgálat szakértőit a kifogásolt műsorrészlet hatósági vizsgálatának, vagyis tartalmai-szakmai elemzésének az elvégzésével. A Monitoring Szolgálat azt az álláspontot alakította ki, hogy az elhangzott zeneszám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei” – olvasható a bejegyzésben.

A Médiatanács megjegyzi, hogy Ice-T dala valóban tartalmaz trágár és obszcén szavakat, kifejezéseket, természetesen angol nyelven. A jegyzet felhívja a figyelmet arra, hogy a Médiatanács továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy minden zenei stílusnak, hazai és külföldi előadónak helye lehet a magyar rádiókban.

"Ugyanakkor a kiskorúak érdekeinek védelme továbbra is a hatóság munkájának egyik fontos eleme marad, amely alapvetően európai uniós jogalkotási kötelezettségből fakad, és kifejezésre juttatja a társadalom és a jogrendszer egészséges önvédelmi reflexeit is" - olvasható a blogon.

médiatanács Tilos Rádió ice-t médiatörvény sajtószabadság Monitoring Szolgálat ORTT Szalai Annamária
Kapcsolódó cikkek