Cégvilág

Így varázsolhatóak újjá az ősrégi számítógépek

Egy amerikai kiscég nemrég hasznos ötlettel állt elő arra, hogyan használhatóak tovább a kiöregedett számítógépek.

Az iskolákban a szűkös források és a felhasználás módja miatt általában nem a legmodernebb számítógépeket használják. Mint hogy az intézmények nem engedhetik meg maguknak a legújabb processzort vagy videóvezérlőt, az iskolai számítógépek az Egyesült Államokban is igen gyorsan elavulttá, majd használhatatlanná válnak.

Erre a helyzetre kínál megoldást a Neveware nevű start-up. Az amerikai cégecske a virtualizáció segítségével lehel életet a régi számítógépekbe úgy, hogy "leveszi a vállukról" a fejlett hardvert igénylő feladatok végrehajtását. A Juicebox 100 nevű szerkezet egymaga képes száz virtuális Windows 7 képernyőt megjeleníteni a legegyszerűbb számítógépen is. Ehhez nincs másra szükség, mint egy hálózati csatlakozóra, 500 megahertzes processzorra és 128 megabájtos memóriája vagyis jópár éves számítógépek is felhasználhatóak.

Jonathan Hefter, a Neverware alapítója az Engadget szerint még nem határozta meg a Juicebox 100 árát, de a cég abban reménykedik, hogy a virtualizáció segítségével az elektronikus hulladék szaporítása helyett a fejlődő országok diákjai számára készülhetnek számítógépek.

 

processzor hálózat videókártya régi iskola memória számítógép virtualizáció
Kapcsolódó cikkek