Cégvilág

Jelentős növekedés az ipari termelésben

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához mérten 2010 novemberében 15 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés 2010 első tizenegy hónapjában 11 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Októberhez viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 4,3 százalékkal emelkedett. Az ipari kibocsátás novemberi, 15 százalékos – az októberinél nagyobb mértékű – bővülésében az előző hónaphoz képest megnövekedett kereslet érvényesül. 2009. novemberben a termelésben még 7,0 százalékos volumencsökkenést mért a hivatal. Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye, a hazai eladások nem érték el 2009 novemberének szintjét.

Az ipari 2010 első tizenegy hónapjában 16, novemberben 21 százalékkal bővült 2009 azonos időszakához viszonyítva. Novemberben az exportértékesítés közel hattizedét a feldolgozóipar két alága adta. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipari kivitel egyharmadát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene kiugróan, 45 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét járműgyártás kivitele csak kismértékben, 6,1 százalékkal nőtt.

Az ipar január–novemberi belföldi értékesítése 3,0, a novemberi ennél nagyobb mértékben, 5,0 százalékkal csökkent 2009 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első tizenegy hónapjában 0,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól – ez elsősorban azzal függ össze, hogy az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 novemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 16 százalékkal nőtt, a csekély súlyú bányászaté 5,9 százalékkal csökkent. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 3,0 százalékkal haladta meg a 2009. évi bázis szintjét.

Tavaly novemberben a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben regisztráltunk termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása igen jelentősen, 47 százalékkal bővült. Az alágon belüli növekedés hajtóerejét továbbra is a híradás-technikai berendezések, illetve az elektronikus fogyasztási cikkek iránti tartós keresletélénkülés jelenti, de átlagon felül teljesített az elektronikai alkatrész, valamint a számítógép, perifériás egység gyártása szakágazat is.

A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés
csaknem egyötödét adó járműgyártás átlag alatti mértékben, 6,8 százalékkal nőtt – az év eddigi legkisebb növekedéséhez elsősorban a magas bázis járult hozzá. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,7 százalékkal bővült, ami nagyrészt az értékesítés egyharmadát kitevő exporteladások élénkülésének köszönhető; a hazai eladások csak kisebb
mértékben nőttek.

Számottevő volumenbővülést regisztrált a hivatal a közepes súlyú villamos berendezés (14 százalék), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (13 százalék) is. Folytatta eddigi, egész éves kiemelkedő teljesítményét a kisebb súlyú fafeldolgozás, papírtermék gyártása: a termelés volumene 19 százalékkal magasabb volt, mint 2009. novemberben, főként a kivitel igen kedvező alakulásának eredményeként.

járműgyártás volumencsökkenés autóipar import termelés export ipar feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek