Cégvilág

Kamatemeléssel a drága élelmiszerek ellen?

Manmohan Singh, indiai miniszterelnök rendkívüli kabinetülést hívott össze kedden, hogy a vezetés megbirkózzon az élelmiszerárak egyre aggasztóbb emelkedésével. A Delhiben tartott tanácskozáson részt vett Pranab Mukherjee pénzügyminiszter, és Sharad Pawar élelmiszerügyi- és mezőgazdasági miniszter is.

A zöldségfélék, a tejtermékek és más élelmiszerek elszabadult árai miatt az élelmiszertermékek inflációja nem kevesebb mint 18,32 százalékos szintet ért el Indiában – ezzel több mint egy éves csúcsot megdöntve. Az agrárminiszter szerint ráadásul mindez folytatódni fog.

Az élelmiszerinfláció okozta növekvő aggodalmak már az indiai értékpapírpiacokon is éreztették hatásukat. A tőzsdéken az elmúlt napokban számottevő eséssel reagáltak a folyamatokra. A BBC helyi tudósítója szerint a befektetők attól tartanak, hogy az Indiai Központi Bank rövidtávú válaszlépésként emelni fogja az irányadó kamatlábakat.

Az élelmiszerek árának emelkedése valóban kiemelkedő mértéket öltött: a hagyma kilója általában 20 rúpia körül mozog, de múlt hónapban 85 rúpiára ugrott az ára (1,87 dollár). A kormány elrendelte az állami üzletekben a zöldségkészletek kiárusítását 35 rúpiás kilogrammonkénti átlagáron. Az élelmiszerek árának emelkedése mögött a legtöbb szakértő a kulcsfontosságú termőterületek rossz időjárását, különösen a túl sok esőt okolják.

Pedig a jelenség világméretű, igaz, a világ más régióiban is a kedvezőtlen, szélsőséges időjárás az élelmiszerárak növekedésének egyik legfőbb oka. Az ENSZ Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a múlt héten jelentette be, hogy az 1990 óta mért élelmiszer-árindexe decemberben 214 pont fölé, azaz soha nem látott mértékben emelkedett. Elsősorban a búza árfolyamának drámai emelkedése okozza a kosár világméretű drágulását. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ezúttal a legszegényebb országok csaknem hárommilliárd lakójának alapélelmiszeréül szolgáló rizs ára viszonylag stabil. A világ legutóbb 2007-ben illetve 2008-ban élt meg egy globális élelmiszerár-robbanást. Akkor a rizs drágult kiugróan nagy mértékben, néhány hónap alatt 277 százalékkal, ami éhezésekhez, és zavargásokhoz vezetett több országban, például Haitin és Bangladeshben.

Az élelmiszerárak emelkedése azonban már most is világméretű problémákat okoz. A JP Morgan egyik vezető szakértője hétfőn úgy nyilatkozott: az élelmiszerárak fűtik a világ inflációját. Az alapélelmiszerek megnövekedett árának egyértelműen megkerülhetetlen hatása van az inflációra – nyilatkozta Will Shropshire, a szervezet mezőgazdasági és befektetési szakértője. A problémát az okozza, hogy a világ legfontosabb termelő országaiban kedvezőtlen időjárás volt. Shropshire szerint a mezőgazdasági javak árának alakulását jelenleg a leginkább a kínálati tényezők befolyásolják.


 

FAO élelmiszer ENSZ élelmiszerár infláció termőterület India áremelkedés
Kapcsolódó cikkek