Cégvilág

Lendületben a lendület

Idén 600 millió forintot fordít a tehetséges magyar fiatal tudósok haza csábítására, illetve az itthon dolgozók megtartására a Magyar Tudományos Akadémia.

Az idei pályázati felhívás meghirdetésekor Pálinkás József, az MTA elnöke emlékeztetett arra, hogy az immár harmadik alkalommal közzétett Lendület kutatói program példaértékű kezdeményezéssé vált a fiatal kutatók számára. Ennek magyarázata az, hogy keretében a nyertesek ígéretes kutatási programokra alapíthatnak nemzetközileg is versenyképes új kutatócsoportokat akadémiai intézetekben vagy egyetemeken.

A felhívás szerint a projektenként elnyerhető maximális összeg évi 60 millió forint. A korábbi pályázatokkal együtt az Akadémia így már 1,1 milliárd forintot fordít a programra. A gazdasági élet szereplői - felismervén az akadémiai kezdeményezés jelentőségét - folyamatosan tesznek felajánlásokat nyertes kutatók kutatócsoportjainak támogatására. Az új Lendület-pályázat meghirdetésekor azt is bejelentették, hogy a legnagyobb nemzeti energetikai vállalat, a Magyar Villamos Művek Zrt. évi 5 millió forinttal támogatja az egyik 2010-es nyertes, Gali Ádám fizikus napelemekkel összefüggő kutatásait.

2009-ben 28, 2010-ben 22 pályázat érkezett a Lendület felhívására. A döntések nyomán tavalyelőtt öt, tavaly hét kutatócsoport alakult a program támogatásával.

Idén a programot az egyetemekre is kiterjesztették. Két kategóriában lehet pályázni. Az egyikben önálló kutatói pályájukat kezdő, 30-40 év közötti kiemelkedő és egyre növekvő teljesítményt mutató ígéretes fiatal kutatócsoport-vezetők pályázatait várják. A másik kategóriában sikeres, már önálló kutatói pályát folytató, 35-45 év közötti, a nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, professzori kiválóságú vezető kutatók adhatják be pályázataikat.

Az MTA a leendő kutatócsoport-vezetőktől az elkövetkező 10-15 évben aktív kutatói és kutatásvezetési munkát vár el, és azt, hogy további támogatásokat nyerjenek a  nemzetközi és hazai versenypályázati kutatásfinanszírozási forrásokból.

Lendület program akadémia egyetem fiatal kutatók pályázat
Kapcsolódó cikkek