Cégvilág

"Majdnem szabályos" volt a tender, győzött az Állami Nyomda

Egyedül az írásbeli indoklást mulasztotta el az egyik ajánlat érvénytelenítésekor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, egyebekben jogszerűen járt el az EU egészségbiztosítási-, valamint a közgyógyellátási nyers kártyákra kiírt közbeszerzésen - összegzi a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) jogorvoslatot lezáró határozata a Közbeszerzések Tanácsa honlapján.

A felhívásra az Állami Nyomda Nyrt., a Pénzjegynyomda Zrt., valamint a Multicard Kft. tett ajánlatot. Az ajánlatkérő többször kérte kiegészíteni, illetve javítani az ajánlatokat, mivel az okmányok biztonságát vizsgáló Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézetének kifogásai voltak.

Végül az Állami Nyomda 24,9 millió, a Pénzjegy Nyomda 23,4 millió, míg a Multicard 18 millió forintért vállalta volna a 600 ezer darab - plusz ennek fele opcióban - nyers kártya elkészítését. Miután a Multicard nem végzett el minden módosítást az általa készített mintakártyán, a cég ajánlatát nem értékelte az ajánlatkérő.

Az Állami Nyomda lett a tender nyertese, de a Multicard a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, mivel megítélése szerint jogellenesen érvénytelenítette az ajánlatát az ajánlatkérő. A kifogása azonban elkésett, így mindössze azt állapította meg a KDB, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem indokolta meg írásban a kizárást. Ez pedig olyan jellegű jogsértés, amely nem indokolta az ajánlatkérő megbírságolását.

KDB közgyógyellátási nyers kártyák multicard tender egészségbiztosítási kártya Közbeszerzési Döntőbizottság állami nyomda
Kapcsolódó cikkek