Cégvilág

Megszülettek az új gázárrendeletek

Az okos mérés magyarországi bevezetése előtti teszteléshez vár javaslatokat a Magyar Energia Hivatal

Ismertté váltak azok a számok és egyéb útmutatások, amelyek alapján az egyetemes piaci gázszolgáltatóknak a nemrég módosított gáztörvény szerint az áraikat képezniük kell, illetve ahogyan a lakossági ügyfelek kiszolgálása során el kell járniuk. A január 1-jén hatályba lépett egyik miniszteri rendelet szerint az év első negyedében az egyetemes piacra szánt hazai termelésű földgáz legmagasabb ára 10,273 dollár/ gigajoule lehet. Mint beszámoltunk, a gáztörvény szerint ez a szint egyben az egyetemes piacra bármely forrásból beszerzett gáz árának is a felső határa.

A rendelet közli, hogy az E.On Földgáz Trade Zrt. mennyit kérhet az egyes szolgáltatóktól a gáztárolóból, illetve a nem gáztárolóból származó földgázért. Egy további rendelet egyetemes szolgáltatóként és fogyasztói csoportonként rögzíti az adott időszakban alkalmazandó lakossági alapdíjakat. Ismert, hogy a kormány által jóváhagyott sávos gázárváltozás alapján az évi 1200 köbméternél kevesebbet felhasználó lakossági fogyasztók január 1-jétől is ugyanazon az áron kapják a gázt, mint az ármoratórium tavaly nyári elrendelése óta, ők képviselik a lakossági fogyasztók 66 százalékát. Csak a náluk többet fogyasztók számára drágult szombattól ténylegesen a gáz.

Január 1-jére az egyetemes szolgáltatóknak ki kellett alakítaniuk a fogyasztási sávokba sorolt ügyfeleik számlázási és nyilvántartási rendszerét. A lapunknak nyilatkozó kereskedők erre nem voltak képesek a határidő rövidsége miatt, de hangsúlyozták, hogy az első, újfajta számlákat csak a hó végén kell kibocsátaniuk.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy a nagycsaládosoknak 2011. február 28-ig kell jelezniük a gázárkedvezményre vonatkozó igényüket a Magyar Államkincstárnál. A támogatás, megítélését követően, 2011 januárjától érvényes.

Okos mérési próbaprojektek

A Magyar Energia Hivatal pályázatot írt a kormány által az energiafelhasználás okos mérésére vonatkozó kormányrendelet előkészítéseként. Egyrészt fogyasztói hatásvizsgálat elkészítésére vár javaslatokat, másrészt azon feltételek kidolgozására, amelyekre az okos mérés bevezetés előtti mintaprojektekhez szükség van a villamos energiáról szóló törvény szerint. A hivatal már készítettett egy tanulmányt az okos mérés bevezetéséről és működtetéséről is. Akkori tenderének győztese, a Force Motrice Zrt és az A.T. Kearney párosa az általa területi okos mérési adatgyűjtő és -szolgáltató vállalati modell megvalósítását javasolta.

energiaárak rendelet gáz lakossági gázár gázár
Kapcsolódó cikkek