Cégvilág

Sokkal sötétebben látják helyzetüket a hazai cégek

A hazai kkv-k várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index jelenleg -10 ponton áll, ami jelentős romlás az előző negyedévhez képest. A vállalkozások fokozódó pesszimizmusának oka, hogy jelentősen romlottak a kamatterhekre és a közterhek változására vonatkozó várakozások, emellett azonban a gazdaságpolitika korábban optimista megítélése is mérséklődött – áll a K&H közleményében.

A 2010. negyedik negyedéves adatok alapján a lakossághoz hasonlóan a vállalkozások jövőképe is borúsabb lett. A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző mutató.

„A K&H kkv bizalmi index másféléves növekedést követően már 2010. harmadik negyedévében megtorpant, a negyedik negyedévben azonban jelentős, 10 pontos esést ért el, így egyértelműen elmondható, hogy – 2008 harmadik negyedévéhez hasonlóan - trendfordulóhoz érkeztünk a jövőbeli várakozásokat illetően” – magyarázta Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A legutóbbi felmérés alkalmával a vállalati hitelkamatok és a közterhek változásának megítélésével kapcsolatosan romlottak leginkább a várakozások. Ennek oka, hogy a tavaly év végi növelésével összhangban durván 2 százalékos hitelkamat növekedést prognosztizálnak a vállalkozások, a közterheket illetően pedig gyakorlatilag megfordult a csökkenést illetve növekedést várók aránya, és immár a növekedésre számítók vannak többségben (37 százalék).

A kormányzati gazdaságpolitika megítélésének romlása leginkább annak tudható be, hogy az elmúlt három hónap intézkedéseit a megkérdezett kkv-k 27 százaléka negatívan ítélte meg, ugyanakkor a kormányzat következő egy évi munkáját a cégek 40 százaléka továbbra is kifejezetten vállalkozásbarátnak gondolja.
 
Árbevétel alapján jelentős különbség mutatkozik a kkv szektor cégei között. A mikrovállalkozásoknál gyakorlatilag a lakossághoz hasonló mértékű bizalomvesztés tapasztalható, ezzel együtt pedig a kkv-kon belül az ő várakozásaik a legnegatívabbak (17 pontos esés).

A mikrovállalkozásoknál kisebb mértékben, de a kisvállalkozások bizalma is megrendült, hiszen az eddigi enyhén optimista várakozások negatívba fordultak (mínusz 7 pont). Eközben azonban a szektor nagyobb, 300 millió forint éves árbevételt meghaladó cégei továbbra is optimisták (15 pont), mindössze enyhe megtorpanást figyeltünk meg körükben.

kisvállalkozó bizakodás pesszimista 2011 bizalmi index K&H kkv optimista
Kapcsolódó cikkek