Cégvilág

Történelmi jelentősségű gázmegállapodás született

Jose Manual Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Ilham Alijev azeri elnök történelmi jelentősségű megállapodást írt alá a déli energiafolyosón történő gázszállításról, melynek megvalósulása esetén jelentősen csökkenne Európa orosz gáztól való függése.

A tervek szerint a gáz több útvonalon - többek közt az elhíresült Nabucco-vezetéken - jutna el a Kaszpi Medencéből az öreg kontinensre. Azerbajdzsán a szerződés aláírásával vállalta, hogy "elegendő gázt szolgáltat ahhoz, hogy megépüljön a folyosó". Az Unió cserébe megnyitja piacait az azeri gáz előtt.

Az Unió már korábban megegyezést kötött arról, hogy támogatja a 7,9 milliárd eurós Nabucco-vezetéket, mely Törökországon keresztül Ausztriába szállítaná a kaszpi gázt. A beszállítói oldalon azonban eddig még semmi sem volt biztos: Azerbajdzsán az első, mely szerződés szerint gázt pumpál majd a több mint 3 300 kilométeres vezetékbe. Az ország bizonyítottan 1 300 milliárd köbméter földgázkészlettel rendelkezett 2009 végén, ami Eurázsia hatodik legnagyobb készlete.

Azerbajdzsán Nabucco gáz földgáz Barosso távvezeték
Kapcsolódó cikkek