Cégvilág

Újabb hétcsillagos hotel lesz Kínában

Kína a felhőkarcolók és a hotelek versenyében sem akar lemaradni. Egy bejelentés szerint megkezdik az 1,3 milliárd dollár értékű beruházás keretében egy hétcsillagos szálloda építését, amely a tavaly átadott, jelenleg a világ legmagasabb épületeként nyilvántartott, 160 emeletes Burj Dubai tornyot tekinti követendő példának. A majdani szálloda valóban kiemelkedő lesz majd, de csak egy a sorban a már most is üzemelő hétcsillagos hotelek között.

Kínai hatóságok egy hétcsillagos szálloda építését tervezik egy 1,3 milliárd dolláros beruházás keretében a világ legnagyobb épülete, a Dubai Burj Khalifa torony mintájára – számolt be a The Independent a pekingi Morning Post lapra hivatkozva, mely egy parlamenti ülést idézett. A beszámoló szerint a projekt Szaud-Arábia pénzügyi segítségével jön majd létre. A majdani szálloda Peking nyugati - most még igen elmaradottnak tekinthető részének - Mentougou nevű kerületében épül majd, mely 30 kilométerre található a főváros központjától.
A kínai sajtó szerint a szálloda tervezésekor a 828 méter magas Burj Khalifa karcsú alakját tartják szem előtt, de az épület magasságáról még nem közöltek részleteket.

A Burj Khalifa, mint példakép

A dubaji emír hatalomra kerülésének 40. érvfordulóján tavaly január elején átadott, 818 méter magas, 160 emeletes felhőkarcoló, melynek megépítése mintegy 1,5 milliárd dollárba került. Magasságával több, mint 300 métert vert akkor a világ addigi legnagyobb felhőkarcolójaként ismert, 2004-ben megnyitott, 509 méter magas tajvani Taipei 101 toronyra.

A bejelentésben megcélzott hétcsillagos besorolás azonban elég tág kereteket enged Kínának, ugyanis a világon nem létezik hivatalos, mindenhol egységesen használt szállodai kategorizálási rendszer. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy eltérő szolgáltatásokkal találkozhat a hotel lakója Európában, Dél-Amerikában, vagy éppen Ázsiában. Az biztos, hogy a pekingi tervek előtt mára sok követendő példa van.

Burj al-Arab, Dubai
Az 1999-ben megnyílt Burj al-Arab, azaz  Arab-torony, a világ legszebb luxusszállodái közé tartozik, a világ első hétcsillagos szállodája. A Jumeirah Group cég üzemelteti és rövid idő alatt Dubai jelképe lett. Az építkezés  a WS Atkins PLC cég megbízásából Tom Wright tervei alapján készült, a kanadai Rick Gregory közreműködésével. A 321 m magas építmény a világ legmagasabb szállodája. A exkluzivitás érdekében a szálloda egy mesterséges szigetre épült, 280 m-re a Jumeirah-parttól, amellyel egy híd köti össze.

Town House Galleria, Milánó, Olaszország
Az olasz Italian Town House csoport tulajdonában álló szuperluxus szálló, a Town House Galleria a második világ hétcsillagos hotelek sorában. A vendégeket Bentley típusú luxusautó viszi, ha éppen egy kis vásárolgatáshoz támad kedvük, és nemcsak 24 órában a vendég kívánságait leső komornyik, hanem zongorista is tartozik a 25 lakosztály mindegyikéhez. A Town House Galleria legnagyobb lakosztálya 1500 négyzetméteres, és persze ára is hétcsillagos: éjszakánként 4000 euró.

Hotel Rixos Premium, Belek, Törökország
A világ harmadik hétcsillagos szállodáját 2005 nyarán adták át. A hajdani háremek hangulatát idéző élőzenés törökfürdő, a hó-, trópusi eső és napfény-meditáció szobás wellness központ, a világ 92 legrangosabb márkaboltjának helyt beltéri utcák szimulált időjárással és napszakokkal, mesterséges folyó, amin a trójai faló életnagyságú másával díszített aquaparkba lehet lehajózni, a saját medencés privát villák és aranylemezekkel díszített királyi lakosztály csak néhány a szemkápráztató megoldások közül.

Morgan Plaza (Pangu 7), Peking, Kína
Peking első hétcsillagos szállodája, mely az olimpiai stadion közelében található. A 2008-ban nyílt 234 szobás létesítmény a XXI-ik századi Kína egyik legfontosabb jelképe.

morgan plaza Peking town house galleria burj al-arab Burj Khalifa
Kapcsolódó cikkek