Cégvilág

Dömpingáron ömlik az országba a sertéshús

A sertéstartók az olcsó német hús dömpingjétől tartanak azután, hogy az országos főállatorvos visszavonta a dioxinrendeletet - írta a Magyar Rádió.

A dömpingárak egyértelműen a német dioxinbotrány következményei – mondja a Sertésszövetség elnöke. A németországi termelők a botrány, és az ezzel összefüggő készlet-felhalmozódás hatására jelentősen, akár 80 forintot is csökkentettek kilónkénti áraikon. Ez pedig komolyan veszélyezteti a hazai piaci szereplőket – mondta a Magyar Rádiónak Sákán Antal elnök. Szerinte ezért is kellett volna a behozatalt korlátozó dioxinrendeletet az eredeti időpontig, azaz február 28-ig érvényben tartani.

Azzal a hazai szövetség is tisztában van, hogy normális körülmények között nem lehet adminisztratív eszközökkel gátolni a külföldi importot. Ezért már korábban úgy döntöttek, önálló márkát építenek a hazai sertés köré.

A program beindítása nem véletlen, egyre kevesebb sertéshúst eszünk ugyanis. A baromfi növekvő népszerűségével is magyarázható, hogy a mostani egy főre jutó 27-28 kilogrammos évi fogyasztás már csak 60 százaléka a tíz évvel ezelőttinek. A csökkenő kereslet mellett és a növekvő költségek miatt egyre kevesebben foglalkoznak disznótenyésztéssel, sőt sokan már felszámolták telepüket.

Míg a 70-es években tízmilliós volt a hazai disznó állomány, ez mostanra kevesebb, mint a harmadára, hárommillió darabra csökkent.

Sákán Antal Sertésszövetség sertéshús
Kapcsolódó cikkek