Cégvilág

Élelmiszerárak - Hátra van még a feketeleves

Az élelmiszerárak két évvel ezelőtt látott drasztikus emelkedése most megismétlődik, hiszen a legjelentősebb élelmiszer termékek ára már az elmúlt hónapokban komoly emelkedést produkált, most azonban a kínai szárazság és az indonéz ciklonveszély még tovább fokozza ezt.

 ”Az élelmiszerek világpiaci árának folyamatos emelkedése egyre növekvő aggodalommal tölti el a világ döntéshozóit: a FAO, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete nemrég már felszólalt az élelmiszerexport korlátozása ellen, és a davosi konferenciának is egyik központi témája az élelmiszerek világpiaci árának növekedése volt. A Föld népességének gyarapodása, az élelmiszerek alternatív felhasználása, valamint a bizonytalan időjárási körülmények miatt várhatóan ez a tendencia idén folytatódik, így a legtöbb élelmiszertermék árának további növekedésére számítunk” - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az élelmiszerárak két évvel ezelőtt látott drasztikus emelkedése most megismétlődik, hiszen a legjelentősebb élelmiszer termékek ára már az elmúlt hónapokban komoly emelkedést produkált, most azonban a kínai szárazság és az indonéz ciklonveszély még tovább fokozza ezt. „Látnunk kell, hogy a Föld gyorsan szaporodó népességének ellátása egyre nagyobb nehézségeket okoz, ugyanakkor nem csak az emberi, de az ipari felhasználás is növeli az élelmiszerek – elsősorban a bioüzemanyaghoz felhasznált kukorica és cukor – iránti keresletet. Csak az elmúlt néhány évben megsokszorozódott az USA bioetanol felhasználása, aminek hatására egyre több termőterületen termesztenek kukoricát, más növények kárára. Ezzel szemben a klímaváltozás hatásai és az időjárási szélsőségek (rendkívüli esőzések, aszály, árvíz, belvíz) hatására lecsökkent a betakarított termés mennyisége – éppen tegnap vitte lejjebb készletbecsléseit az amerikai mezőgazdasági minisztérium –, és már most több országban exportkorlátozás van bizonyos élelmiszerekre vonatkozóan, ami jelentősen növeli a főbb élelmiszer termékek világpiaci árát” – magyarázta a szakember. „A lecsökkent élelmiszer-készletek ellenére is magas kereslet miatt a következő hónapokban az élelmiszerárak további növekedésére lehet számítani” - tette hozzá Horváth István.

„Magyarország szempontjából az élelmiszerárak emelkedése fokozott jelentőséggel bírhat idén, hiszen tavaly éppen ez, illetve emellett az üzemanyagárak emelkedése járult hozzá leginkább a hazai romlásához.  Így az élelmiszerárak – elsősorban a búza - további emelkedése ronthatja az idei inflációs kilátásokat” – magyarázta Horváth. Az emelkedő árakat befektetési szempontból viszont érdemes figyelembe venni, hiszen ma már több olyan befektetési alap van, amelyekbe éppen az emelkedő nyersanyag- és élelmiszerárak esetén érdemes tőkét elhelyezni. Másrészt pedig, azoknak a feltörekvő országoknak, amelyek gazdagok a természeti erőforrásokban, lendületet adhat az élelmiszer- és energiaárak emelkedése” – véli a szakember.

spekuláció mezőgazdaság élelmiszerek áraemelkedés
Kapcsolódó cikkek