Cégvilág

Félmilliárdot bukhat az EMFESZ

Mást mutattak a gázórák és mást eredményezett a későbbi óraleolvasáson alapuló fogyasztásbecslés azoknál a háztartásoknál, amelyek január 13-án az EMFESZ-től más szolgáltatókhoz kerültek át.

Sok százmilliós elszámolási vitát eredményezhet EMFESZ Kft.-nek az, hogy korábbi ügyfeleinek átadása kapcsán adminisztratív nehézségek merültek fel. Fennáll a veszély, hogy emiatt nem juthat hozzá azon gáz árának egészéhez, amelyet az idén, gázkereskedői engedélyének január 13-i felfüggesztéséig adott el. Így megnehezülhet az elszámolása a Magyar Energia Hivatallal is.

A hatályos szabályok alapján a Magyar Energia Hivatal által kijelölt, úgynevezett végső menedékes szolgáltatónak becsléssel kell megállapítania a gázóra állását az ellehetetlenült kereskedőtől átvett ügyfeleknél az átvétel napján. Csakhogy a Világgazdasághoz eljutott panaszok szerint ezek az értékek gyakran alacsonyabbak voltak annál, mint amit a mérőórák ténylegesen mutattak. A panaszos észrevételek szerint nem nagy, de egyértelműen kimutatható hányadban a január 13. napjára visszamenőlegesen megbecsült fogyasztás még a december 31-i – a fogyasztók által ténylegesen megadott – mérőállásnál is alacsonyabb.

Ezzel tulajdonképpen kár érte az érintett háztartásokat, mert havi gázfelhasználásnak a ténylegesnél kisebb hányadát fizették ki az alacsonyabb, kedvezményes EMFESZ-tarifával és magasabbat az új szolgáltató tarifájával.Az EMFESZ mindenképpen pórul jár, ha a ténylegesnél kisebb összegről állíthat ki számlát: számításaink szerint a becsléses elszámolásból adódó anomáliák miatt 400-500 milliót veszíthet – önhibáján kívül – a gázkereskedő.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gázóra emfesz Magyar Energia Hivatal
Kapcsolódó cikkek