Cégvilág

Magyar Nemzet: Fizessenek több adót a multik!

A multik továbbra is százszázalékos haszonkulccsal dolgoznak, és a kormányzati intézkedés dacára tovább romlott a hazai kereskedők helyzete. A kereskedők több trükköt alkalmaznak a törvényi korlátozások kijátszására, ráadásul az áruházláncok az idei ártárgyalásokon is csökkentették a nekik fizetett árat, miközben az elmúlt néhány hónapban jelentősen emelkedtek a fogyasztói árak. A problémák megoldására a termelők számos javaslatot juttattak el a kormányhoz, ezek életbelépése azonban még várat magára - írta a Magyar Nemzet.

Szatmáry Kristóf belgazdasági államtitkár szerint többlépéses, hosszú folyamat a hazai érdekek érvényesítése. A cél az, hogy ne adjunk át több piacot a külföldi kereskedőknek. Erős hazai gazdaság elképzelhetetlen anélkül, hogy a jelentős része magyar kézben lenne, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy csökkentse a hazai kereskedők, illetve beszállítók versenyhátrányát - nyilatkozta a politikus.

Az államtitkár szerint a külföldi tulajdonban lévő áruházláncok további térnyerését sok apró intézkedéssel lehet elérni. Példaként említette a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvényjavaslatot, a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmára vonatkozó törvényt. Hozzátette, hogy a fogyasztóvédőknek és a versenyhivatalnak ma már vannak olyan eszközei, amelyekkel segíteni tudnak a hozzájuk fordulóknak.

Szatmáry Kristóf az interjúban azt mondta, egyelőre nem tudják, 2013-2014 után milyen eszközöket válasszanak arra, hogy nagyobb közteherviselésre ösztönözzék a külföldi tulajdonban lévő áruházláncokat, de feltett céljuk, hogy a láncok a korábbinál több adóval járuljanak hozzá az ország költségvetéséhez. Mint mondta, a tavaly bevezetett különadó hosszabb távon nem marad fenn.

áruházlánc Szatmáry Kristóf kereskedők adófizetés
Kapcsolódó cikkek