Cégvilág

Nő a veszély: Már kereséssel is támadnak a vírusok

A Barracuda Networks friss jelentése szerint a keresőszoftverek a hackerek egyik kedvenc célpontjává váltak, a Google erőfeszítéseinek köszönhetően pedig a rivális keresőmotorok használatával nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg.

Júniusban a Google még a keresők segítségével végrehajtott támadások 69 százalékát közvetítette, decemberre azonban ez az arány 38 százalékra csökkent. Az óriáscég korábban közölte: mindent elkövet azért, hogy a vírusírók ne használhassák a rosszindulatú szoftverek terjesztésére a Google keresőjét.

Ennek tehát meglett az eredménye, ugyanakkor ami a Google-nak öröm, az gondot jelent a többi cég számára: a Bingnél 12-ről 24 százalékra, a Yahoo-nál 18-ról 30 százalékra emelkedett a támadások aránya. A Barracuda jelentése szerint a korábbi 1 százalékról mostanra 8 százalékra emelkedett a Twitteres fertőzések száma is.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy míg korábban a rizikós oldalak elkerülésével nagy eséllyel megmenekülhettek a vírusoktól a felhasználók, addig mostanra a keresők váltak a víruskészítők egyik legfontosabb terjesztési módszerévé. Ennek fő oka az, hogy a keresések száma dinamikusan növekszik: a comScore adatai szerint egy év alatt az amerikaiak 23 százalékkal több keresést indítottak.

A Barracuda kutatási vezetője szerint az internetezők egyre nagyobb arányban használnak keresőket, ezt pedig a vírusírók is kihasználják. A cég két hónapon keresztül tesztelte a legnépszerűbb keresőket, eszerint a szoftverek által a legnépszerűbbek között felsorolt keresőkérdések közül minden harmadik fertőzött oldalhoz vezető hivatkozáshoz is vezet. A rosszindulatú szoftverek terjesztésében egyébként a szoftverírók is segítenek azzal, hogy rangsorolják a legnépszerűbb találatokat, ezzel gyakorlatilag egy kész listát adva a hackereknek arról, mire érdemes koncentrálni.

kereső internetező támadás vírus Yahoo Bing Google hacker
Kapcsolódó cikkek