Cégvilág

Száguldó ruhaárak? - Ötven év nem volt ilyen drága a gyapot

1960 óta nem látott legjobb évkezdetét könyvelheti el a gyapot, miután a világ legnagyobb felvásárlójának számító Kína növekvő igényeit alig győzik kielégíteni a termelők.

Az árak több mint a kétszeresére emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, mert a kínai gazdaság növekedése megemelte a kínai textilgyárak részéről jelentkező keresletet. "Állandó vásárlóerőt érzékelünk, különösen Kína részéről" - hangoztatta Sudakshina Unikrishnan, a londoni Barclays Capital elemzője a Bloombergnek nyilatkozva. Az elemző szerint a gyapotkínálat nagyon szűk. Az amerikai termés nagy részét már felvásárolták exportra.

Vámadatok szerint Kína tavaly 2,84 millió tonna gyapotot importált, a határidős gyapot ára pedig tovább emelkedhet, mivel a kínai fogyasztók a holdújév után várhatóan megnövelik a keresletüket - vélte Gary Raines, az FCStone Fibers and Textiles közgazdásza. Az ár-ralit tovább lendíti a gyengélkedő dollár is. A gyapot teljesítményét jól mutatja, hogy a Thomson Reuters által mért 19 nyersanyag közül a gyapot ára emelkedett a legjobb az elmúlt egy hónapban.

A kínai gyapotimport ugyanis 2010-ban 86 százalékkal ugrott meg, mivel az ország gazdasági növekedése növelte a textilgyárak igényét, viszont a kedvezőtlen időjárás kihatott a belföldi termésre. A Bloomberg szerint a globális termelés az augusztus 1-jével kezdődött évben 25,138 millió tonna lesz, ami csökkenést jelez a decemberben becsült 25,154 millió tonnával szemben - közölte az amerikai földművelésügyi minisztérium január elején.

A gyapotkészletet a pakisztáni áradás és a rendkívül hideg kínai időjárás is csökkentette, az amerikai gyapottermelők pedig máris megkezdték a piaci rés betöltését. A legnagyobb gyapottermelőnek számító Texasban például 10 százalékkal növelik a kitermelést az idei évben és más államokban is felszaporodnak a farmok. A szektor szereplői szerint az új ültetvények többségén a legmagasabb minőségű, Pima gyapotot termesztik majd, amelynek extra hosszú rostjait a csúcsminőségű törülközők és lepedők gyártásához használják fel.

Holdújév ár gyapot kínai textilgyár áremelkedés
Kapcsolódó cikkek