Cégvilág

A világ legnagyobb atomerőművét építik Finnországban Kép!

Míg Németország kiszállna az atomenergiából, Finnország a világ legnagyobb erőművét építi. Az Olkiluoto erőmű harmadik blokkját várhatóan 2013-ban kapcsolják a hálózatra.

A finn kormány 2002-ben döntött éppen az energiabiztonságra, a környezetvédelemre és gazdaságosságra hivatkozva az ország ötödik atomreaktorának megépítéséről. A kormány számításai szerint a reaktor ugyanis ugyanannyi energiát termel évente, mint a vízerőművek, ugyanakkor nincs száraz és nedves hónapokhoz kötött ciklikussága.

Mindemellett a Finnország nyugati felén fekvő Olkiluoto szigeten lévő erőmű bővítése bizonyult a legolcsóbb megoldásnak Az 1600 megawattos reaktort az Areva-Siemes konzorcium építi, a munkáltaokat 2004-ben kezdték. Az új nyomottvizes technológiával működő reaktort üzemanyagát várhatóan 2012 végén betöltik, s a blokkot 2013-ban hálózatra kapcsolják. Az üzembe helyezés időpontját háromszor módosította az építtető, eredetileg 2012 júniusában indult volna. Sajtóhírek szerint a beruházás eredetileg 3 milliárd euróba került, de a jelenlegi állás szerint a végső szám elérheti 5,3 milliárd eurót is.

Az erőművet a finn energiavállalat, a Teollisuuden Voima Oy (TVO) üzemelteti. A finnek további reaktorok építését is elfogadták 2010 nyarán. A Deutsche Welle, német televízió tudósítása szerint a japán tragédia híre mindenkit megrázott, ám a finnek bíznak szakembereikben.

Az első finn reaktor 1977-ben kezdte meg működését. 2007-ben az ország villamos-energiájának csaknem 30 százalékát adták az atomerőművek. Európában a finnek reaktorai működnek a legnagyobb kapacitással, mintegy 94 százalékon.

Németországban viszont múlt héten biztonsági okokból kikapcsolták Németország hét legöregebb, 1980-as évek második fele előtt üzembe helyezett atomerőművét. A hét érintett reaktorból egy Schleswig-Holsteinben, egy Alsó-Szászországban, kettő Hessen tartományban, kettő Baden-Württenbergben, egy pedig Bajorországban található.

Leállításuk négy nagy, atomerőműveket is üzemeltető energetikai céget érint: a Vattenfall nevű svéd csoport egyik leányvállalatát, az EON és az RWE német magántársaságokat, valamint az EnBW állami regionális szolgáltatót. A kormány már a lehetőségként emlegette az atomenergia teljes felszámolását. Az erőművek üzemeltetői azonban arra figyelmeztettek, hogy jogorvoslatért bírósághoz fordulnak, mivel a lekapcsolással jelentős anyagi kár éri őket.

Németország reaktor TVO Merkel Finnország RWE atomerőmű Angela
Kapcsolódó cikkek