Cégvilág

Az EU-nak elvei vannak, ezért nem jut kakaóhoz

Laurent Gbago, Elefántcsontpart elnöke utasítást adott az országban működő cégeknek, hogy kezdjék meg a kakaó exportját, ugyanakkor Európába az uniós embargó miatt továbbra sem juthat el az áru a világ legnagyobb termelőjétől.

Bár a novemberi választásokat Alassane Ouattara nyerte meg és őt ismeri el elnökként a nemzetközi közösség, az országot Laurent Gbago irányítja. Gbago három nappal ezelőtt átvette a helyi kakaóvásárlás és irányítását és közölte az országban működő cégekkel: kezdjék meg a kivitelt, ha el akarják kerülni a szankciókat. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelője, Outtara január végén hirdetett egy hónapos exporttilalmat, ezzel próbálva nyomást gyakorolni a kormányra.

Gbago kormánya hangsúlyozta, hogy nem tervezi a kakaóföldek államosítását, de megbünteti azokat a cégeket, amelyek az utasítás ellenére sem kezdik meg az exportot. Ugyanakkor a Bloombergnek nyilatkozó árupiaci elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a globális piacot megnyugtatta a bejelentés, Európába gyakorlatilag lehetetlen exportálni az Elefántcsontpart ellen bevezetett embargó miatt. Az EU januárban befagyasztotta az exportáló cégek vagyonát, ez azt jelenti, hogy az európai bankok nem fizetnek az elefántcsontparti kakaóexportok után.

 

embargó EU kakaó export Gbago Elefántcsontpart
Kapcsolódó cikkek