Cégvilág

"Csernobil ligájában" a fukusimai erőmű

A Német Sugárvédelmi Társaság elnöke szerint Japánban csak most kezdődnek a problémák a szerencsétlenül járt atomerőmű miatt.

Sebastian Pflugbeil a német Deutschlandradio-nak nyilatkozva azt mondta: "Csernobil ligájában vagyunk, a radioaktív anyag szétesése folytatódik."

Mint arról beszámoltunk, a fukusimai erőműben folytatódik a harc a túlmelegedő reaktorok lehűtésére. Eddig összesen két tucat munkás sebesült meg, az üzem elektromos hálózatának helyreállítása közben. Tokióban egyre növekszik az aggodalom a sugárfertőzés miatt: többek között a csapvízben, a tejben és leveles zöldségekben is magas fertőzési szintet mutattak ki.

Az eddigi vizsgálatok szerint nem sugárszennyezettek a Japánból az Európai Unióba importált élelmiszerek. "Semmit nem találtunk" - jelentette ki szerdán az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi felelősének szóvivője.

Frederic Vincent elmondta, hogy a bizottság a múlt héten szólította fel a tagországokat a szükséges vizsgálatok elvégzésére, s a most nyilvánosságra került első eredmények nem jeleztek sugárveszélyt az élelmiszerekben. Az tagországai az unió élelmiszeripari gyorsriasztási rendszerén (RASSF) keresztül értesíthetik az uniós hatóságokat és a többi tagországot egy esetleges szennyezettségről.

Ugyanakkor a szóvivő utalt arra, hogy az Európai Uniónak viszonylag csekély a Japánból származó élelmiszerimportja, tavaly mindössze 65 millió eurót tett ki: a tagországok elsősorban halat, valamint tenger gyümölcseit vesznek Japánból.

A Japánban történtek tanulságai már az üzemidő hosszabbítási programban érvény fognak jutni, a paksi atomerőmű pedig haladéktalanul és önként aláveti magát az úgy nevezett "stressztesztnek" – mondta paksi látogatásán Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán délelőtt. Kijelentette: Paks biztonsága megkérdőjelezhetetlen.

csernobil élelmiszer sugárszennyezés Paks rassf sugárfertőzés
Kapcsolódó cikkek